(SIDE2): I dag 6. februar er det samenes nasjonaldag og kronprinsparet stilte opp i Karasjok iført de tradisjonsrike koftene for å kaste kongelige glans over dagen. Første post på programmet var besøk i Sametinget ble tatt imot av sametingspresident Egil Olli. Kronprinsparet var litt forsinket til festlighetene.

- Jeg håpet jo at de ville dukke opp i koftene og det gjorde de begge to. De var litt forsinket, muligens fordi det var uvant å få på seg draktene, sier Se og Hørs hoffreporter, Kjell Arne Totland, til Side2 fra det som i dag er landets kaldeste sted.

- Paret fikk disse draktene til bryllupet i 2001, men det er første gang de bærer dem, sier hoffreporteren.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Sov alene
Gradestokken krøp helt ned til minus 35 grader i Karasjok, så det ble en kald start på den store dagen.

Totland forteller videre at planen i går var overnatting i lavvo for kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, men at det kun var Haakon som lot det stå til i kulda og tilbrakte natten i lavvoen. Mette-Marit valgte heller å sove i en hytte.

- Jeg synes det ble altfor kaldt, skal Mette-Marit ha sagt på pressekonferansen senere på dagen. Haakon fortalte at natten hadde gått helt fint og at han hadde holdt varmen med reinsdyrskinn.

I går var det sledekjøring langt inne på vidda for paret som nyter to dager i iskalde Finnmark. Men sledekjøringen gikk ikke helt som planlagt og Haakon fikk seg en kald overraskelse da han falt av sleden for deretter å sette i fullt sprang for å prøve å ta igjen reinsdyret.

Les mer her:Her faller Haakon av sleden

Tradisjoner
Nasjonaldagen ble vedtatt av Samekonferansen i 1992 og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Den ble feiret for første gang i 1993 samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok. Det er 40 år siden sist gang kongefamilien feiret samenes nasjonaldag i Finnmark, da var det den gang kronprins Harald og kronprinsesse Sonja som besøkte byene.

- Man ser at tradisjonene holdes i hevd ved at kronprinsparet besøker de samme stedene som kongen og dronningen gjorde for 40 år siden. Det har vi sett flere eksempler på den siste tiden, som under fylkesturen til Telemark. Det viser at slekt følger slekters gang i så måte, sier Totland.