(SIDE2): Det ble en lattermild pressekonferanse i Karasjok da Se og Hørs årvåkne hoffreporter, Kjell Arne Totland, la merke til at den blå firetaggete lua kronprinsen hadde på seg ikke var riktig plassert i forhold til tradisjonen.

  • Se bilder nederst

Ugift?
- Du er veldig fin i den luen, men du bærer dusken på feil side. Den siden du har den på indikerer at du er ugift, opplyste Totland til Haakon.

Hoffreporteren har på forhånd lest seg opp på samiske folkedrakter og kutyme. Lokale samiske tradisjoner sier at dusken på Karasjok-lua skal henge ned på høyre side dersom man er gift.

Totland la merke til at flere av de voksne mennene i draktene bar dusken på den andre siden som viste at de var gift og da syntes han det var på sin plass å si fra.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Fikk latterkrampe
Det resulterte i at både kronprinsessen og resten av pressekorpset fikk latterkrampe.

- Det visste jeg ikke, så da må jeg vel snu den med en gang, ler Haakon.

En halvtimes tid etter pressekonferansen bar det videre til gudstjeneste i Karasjok kirke og da kronprinsparet møtte pressen igjen sa Haakon til Totland:

- Ta et nytt bilde nå, nå har jeg dusken på riktig side.

- Da viste han jo i forhold til samiske tradisjoner at han var en gift mann, sier Totland til Side2.

Dette er den siste dagen av kronprinsparets besøk i Finnmark, og dagen avsluttes med en gudstjeneste i Karasjok kirke før de reiser hjem til Oslo igjen.

Kronprinsessen har en lang uke foran seg med mye moro i vente - på mandag startet Oslo Fashion Week og da skal hun blant annet åpne Norsk Moteinstitutt og det er ventet at hun sitter på første benk ved en visning eller to også.

Fulgte kleskoden
Karasjok-koftene kronprinsparet bærer var en gave til dem da de giftet seg i 2001. Dette er første gangen de bærer draktene, og det er jo ingen bedre anledning enn på selveste nasjonaldagen.

Kronprinsparet har kun brukt samiske drakter under det to dager lange besøket i Kautokeino og Karasjok, det har åpenbart vært den eneste måten å holde seg god og varm på. Fredag formiddag viste temperaturene hele minus 35 grader i Karasjok.

Samedraktene brukes på tvers av landegrensene på Nordkalotten, på samme måte som samisk språk og andre kulturelle særtrekk. Form, farge og mønster på kofte og lue varierer stort fra distrikt til distrikt, og til en viss grad følger draktvariantene de samiske dialektene.

Luene er svært forskjellige for menn og kvinner. Det samme er skallebåndene på skallene i de områdene der disse blir brukt og de varierer også til bruk ved hverdag og fest.

1527

Kilde: Wikipedia