Gå til sidens hovedinnhold

Se Haakon og Mette-Marit som konfirmanter

(SIDE2): Det glade 80-tallet.

Kronprins Haakon (39) var mer kjent som prins Haakon Magnus, og kronprinsesse Mette-Marit (39) hadde fremdeles Tjessem Høiby til etternavn.

Kontraster
1988 var året da disse to unge håpefulle sto til konfirmasjon. En ble dekket av hele landets presse og omtalt i utenlandske medier, den andre ble konfirmert en vårdag i en kirke på Sørlandet med foreldrene som stolte fotografer.

Mette-Marit fikk en flott bunad fra Rogaland i gave - det kan man se på bildet av henne fra den store dagen. Den smilende blonde 15-åringen hadde selvsagt ikke anelse om at hun skulle finne kjærligheten med en annen berømt konfirmant fra samme årskull.

Nå skal de to feire den eldste sønnen i huset på Skaugum. Og i anledning Marius Borg Høibys konfirmasjon på søndag varmer vi opp med en liten konfirmantkavalkade.

Klikk deg videre for å se kongelige konfirmanter gjennom tidene!

Mens Mette-Marit sto til konfirmasjon sammen med klassevenner, måtte den unge prinsen takle dagen helt alene. En litt skremmende opplevelse - men like fullt en del av opplæringen til han en dag skulle bli kronprins og konge.

En kongelige konfirmasjon er en svært høytidelig anledning. Forberedelser til den store dagen fant sted i Asker i kirke, men prinsen ble som sin far konfirmert i Slottskapellet.

Haakon Magnus gikk opp kirkegulvet sammen med biskop Andreas Aarflot i oktober 1988. Til stede var alle hans faddere; kong Carl Gustaf og dronning Margrethe, samt prins Carl Bernadotte og prinsesse Anne, men den viktigste av alle var selvsagt bestefar kong Olav.

Prinsesse Märtha Louise (40) sto til konfirmasjonen i Asker kirke 30. mai 1986. En sky, men smilende glad prinsesse stråler ved siden av sin bestefar og fadder Olav på de offisielle bildene til dagen. Siden hun ikke er tronarving slapp hun å stå alene den store dagen som broren, men ble konfirmerte sammen med en hel rekke klassevenner - men hun slapp allikevel ikke unna mediepresset den gangen.

Trendy bløtkakekjole
Hun hadde to antrekk til dagen - telemarksbunad til selve konfirmasjonen og selvsagt en splitter ny tidsriktig kjole sydd spesielt til den store dagen. Den enorme hvite kjolen med store puffermer var helt riktig den gangen, og ligner en vri på prinsesse Dianas ikoniske brudekjole fra 1982.

Prinsessens faddere var i tillegg til kong Olav - prinsesse Margaretha (død 1977), grev Flemming av Rosenborg, prinsesse Ragnhild, Dagny Haraldsen, Haakon Haraldsen, Nils Jørgen Astrup og Ilmi Riddervold.

I London
Märtha og Ari Behn har nå flyttet til London, og i helgen skal prinsessen overvære de paralympiske lekene i den britiske hovedstaden. Dermed går hun glipp av konfirmasjonen i Asker.

Den neste konfirmasjonen i kongefamilien blir for prinsesseparets eldste datter - Maud Angelica (9).

Vi hopper tilbake i tid, til 1953 da det var prins Haralds tur til å bli konfirmert.

Han sto også i Slottskapellet, og dagen ble feiret med nær familie på Slottet. Faddere var besteforeldrene; kong Haakon og dronning Maud, prins Carl og prinsesse Ingeborg, samt kong George VI og dronning Mary, kong Leopold og av Belgia og dronning Ingrid av Danmark.

Men det var ikke bare en gledens dag for den unge prinsen - det var helt tydelig hvor syk hans mor, kronprinsesse Märtha, hadde blitt. Kronprinsessen jobbet med både eldstedatterens bryllup og konfirmasjon til sin sønn i 1953, men hun skulle ikke få oppleve verken sin to yngste barns bryllup eller å bli bestemor. Hun døde elleve måneder etterpå.

Både kong Harald og dronning Sonja er selvsagte gjester i Marius sin konfirmasjon. De har vært hans ekstra sett med besteforeldre siden han var tre år gammel. Marius kaller dem også beste-Harald og beste-Sonja. På søndag er de til stede i Asker kirke. Dronning Sonja var selv konfirmant samme år som prins Harald.

I 1947 fant konfirmasjonen til kronprins Olav og kronprinsesse Märthas eldste datter, Ragnhild, sted. Under er kronprinsfamilien fotgrafert på Slottet, med Ragnhild i midten.

Under konfirmasjonen til prinsesse Astrid året etter. Konfirmasjonskjolen ser ut til å være den samme - og helt i tråd med tiden.

I helgen skal Marius Borg Høiby (15) stå til konfirmasjon. Han skal som sin tante Märtha og stefar Haakon stå i Asker kirke.

Marius startet sine forberedelser til dagen i november i fjor, og i løpet av den tiden har det vært holdt gruppesamlinger, obligatoriske gudstjenester og leir på Risøya - akkurat det samme Haakon var med på i sin tid.

I hans kull er det svært mange konfirmanter, og på Asker kirkes hjemmeside kommer det fram at det blir avholdt hele fem konfirmasjoner i løpet av helgen.

Kommentarer til denne saken