Gå til sidens hovedinnhold

Kidsa kuppet fylkesturen

Kronprinsparet tar mer enn gjerne med seg barna på fylkestur igjen.

LITLJEFJELLET/RAUMA (SIDE2): - Det var veldig, veldig koselig å få oppleve dette med barna. Vi sa til staben at vi er så fornøyde, og håper vi kan gjenta det, sier Mette-Marit med latter lørdag ettermiddag.

Fjellfin slultt
Årets fylkestur ble avsluttet på toppen Litljefjellet i Rauma kommune. Med utsikt mot Trollveggen og Romsdalshornet kom kronprinsfamilien med prinsesse Ingrid Alexandra (8) i spissen gående opp den en kilometer lange stien, og 143 meter høye stigningen til toppen. Prins Sverre Magnus (6) kom løpende bak med pappa og mamma i hælene.

Tjue grader og solstek på toppen ble en uforglemmelig avslutning på en tur kronprinsen selv har beskrevet som å besøke «indrefileten av Norge».

Ut på fjelltur
De løp rundt på toppen med en hel gjeng av skoleelever, andre fotturister og et stort pressekorps. Kronprinsfamilien liker å holde seg i aktivitet, og synes det var en strålende måte å avslutte fylkesturen på.

Den lille prinsessen og prinsen kom løpende midt under pressemøtet som ble arrangert på kanten nær et stup, og med utsikt til Trollveggen. Ingrid Alexandra var glad for å være sammen med foreldrene på tur, og sa litt sjenert da Side2 spurte under pressemøte at turen hadde gått fint:

- Fint og bra, sier prinsessen med et lite smil mens hun holdt mammas hånd.

- Det var veldig deilig, vi trengte og komme oss ut og gå litt, sier kronprinsesse Mette-Marit (38).

For foreldrene har det vært veldig fint å dele opplevelsen sammen med barna sine. Det er aller første gang barna er med, og det skjedde tidligere enn planlagt på grunn av den pågående streiken. Vanligvis er fylkesturene svært travle med mye reising og tett program, men denne gangen passet det seg å ta med de to minste på tur. De legger heller ikke skjul på at det frister til gjentakelse å ta med barna på fylkestur.

- Det har vært litt spesielt denne gangen fordi det har vært så lange avstander mellom stedene. Så vi har hatt mye tid på skipet i mellom, og slik pleier det ofte ikke å være. Så sånn sett passet det veldig fint å ha med barna på denne turen, sier kronprins Haakon (38).

Da lilleprinsen suste av sted oppover stien langs fjellskrenten ble kronprinsessen synlig nervøs og ropte at han måtte roe ned, og ta med en voksen. Da tilbød Ingrid Alexandra seg å ta seg av lillebroren.

Var med en gang
Kronprins Haakon var med på fylkestur ved en anledning da han og prinsesse Märtha Louise (40) var små.

- Märtha og Haakon var en gang med som små da de skulle videre fra Nord-Norge til Svalbard med Kongeskipet. Ellers var de jo begge med på signingsferdene, som gikk igjennom mange fylker, forteller kongehusekspert Kjell Arne Totland til Side2.

Men det er langt fra vanlig at barna er med på store representasjonsturer, men kronprinsfamilien har økt litt på noe offisielle anledninger for barna de siste årene.

- Vi er en spesiell familie, og de skal vokse opp i en spesiell situasjon. Og det er godt at de vet det og er klar over det på forhånd. Det er ikke alltid vi har anledning til å ta dem med på jobb, men det er lettere nå som vi visste at vi hadde god tid på skipet.

- Det er en naturlig fin og fin måte nå, og det er ikke så mye de er med på nå, understreker kronprinsen.

På skipet har de kost seg med båtturer i en liten gummibåt, kronprinsen har stått på wakeboard og de har kost seg i sola på dekk. Også mormor Marit Tjessem (74) er med på skipet for å hjelpe med barna.

Fylkesturen denne gangen har gått til kommunene Stranda, Hareid, Herøy, Haram, Molde og Rauma. Lørdag ble kongebjørka besøkt av kronprinsparet, gåtur til fjells og folkefest i Åndalsnes før de reiser av sted i kongevognen på skinner hjem til Østlandet.

Side2 har fulgt hele fylkesturen. Her kan du lese mer:

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken