(SIDE2): - Jeg pleier å si i private sammenhenger at det er aldri en god start når en begynner å grine før talen blir holdt, innledet kronprinsesse Mette-Marit da hun tirsdag kveld i sin gratulasjonshilsen til Aksept, Kirkens Bymisjons senter for alle berørt av hiv.

Dermed var tonen satt for en personlig takketale fra kronprinsessen, som har vært en flittig gjest, og aktivt opptatt av arbeidet som drives på Aksept, som er et psykososialt støttesenter for alle som er berørt av hiv.

Senteret har rundt 30 ansatte og ligger i en 100 år gammel murvilla sentralt i Oslo. Hiv-senteret samlet tirsdag kveld over 100 brukere, ansatte, pårørende og samarbeidspartnere til hagefest for å feire jubileet.

Jobbet frivillig på senteret
– Som mange av dere vet, har Aksept vært et utrolig viktig sted for meg i mange år, sa Mette-Marit. Kronprinsessen har tidligere vært engasjert som frivillig medarbeider på Aksept gjennom flere år, noe hun også understreket betydningen av i sin hilsen:

– Mye av det jeg har lært om hiv og aids – og som jeg har med meg i det internasjonale arbeidet mitt – har jeg lært gjennom mennesker jeg har møtt og snakket med her på Aksept, sa hun, og berømmet Kirkens Bymisjon for at organisasjonen var tidlig ute med arbeidet sitt for de som ble rammet av det nye, ukjente viruset, sa kronprinsessen, som siden 2006 har vært spesialutsending for FNs aidsprogram UNAIDS.

Bekymret for høye smittetall
- Bildet av har forandret seg enormt gjennom disse 25 årene. Det er ikke lenger noen dødsdom å få en hiv-diagnose. Hiv er i dag – i vår del av verden – noe man lever med, ikke dør av.

- Samtidig vet jeg hvor vanskelig det fortsatt er å leve med hiv i Norge. Vi har ikke kommet så langt som vi skulle ønske med å bekjempe stigmatisering og bekjempe fordommer. Kunnskap og åpenhet er fremdeles mangelvare. Samtidig blir jeg bekymret for de høye smittetallene, sa kronprinsessen og viste til at 269 ble nysmittet i 2011.

- Det er 269 for mange, sa Mette-Marit, og fortsatte med en personlig takk til senteret:

- Her blir man sett som den man er
- Aksept er som vi alle vet her så mye mer enn et senter. Det er et hjem, det er et fellesskap, det er et sted for frihet og et sted for forståelse. Her kan man komme og være seg sjøl, uavhengig av en diagnose, og som for meg, uavhengig av en rolle. Her på Aksept blir man sett for det mennesket man er. Ingen er bare det vi ser, sa kronprinsessen, og avsluttet:

- Så jeg vil gjerne takke alle sammen her i dag for at jeg også får lov til å komme til Aksept som den jeg er. Gratulerer med dagen alle sammen!

26. juni inviterer Aksept til sin årlige hagekonsert på Rodeløkka i Oslo, hvor kronprinsparet tidligere har vært til stede som gjester. I år stiller artister som Anita Skorgan, Queendom, Erik-André Hvidsten og Oslo Fagottkor opp på gratisarrangementet, som i år ledes av Kari Slaatsveen og Geir Kvarme.

Klikk her for å se kronprinsessens tale på kongehusets hjemmesider.