(SIDE2): Onsdag kveld ble prisutdelingen Nåløyet avholdt på DogA i Oslo.

Kronprinsesse Mette-Marit delte ut årets nykommer av priser, nemlig den «grønne prisen», som går til designere som har fokus på bærekraftig mote og design, med en tydelig miljøvennlig profil.

Da hun fra scenen fortklarte begrunnelsen for at valget falt på Leila Hafzi, kom det frem at også dette med dyrevelferd også ble vektlagt.

LES MER:Mette-Marit delte ut designpris

Ber Mette-Marit ta et pels-standpunkt

Men siden kronprisessen selv bruker pels synes designer Kjell Nordström, også kjent som Baron von Bulldog, at noe kritikk er på sin plass.

- I mange år har jeg nemlig, ikke bare gitt kronprinsessen komplimenter for sin stil, men også kritisert kronprinsessen for å bruke ekte pels. Jeg regner med at det blitt lagt merke til. I like lang tid har både jeg (og alle andre som er like opptatt av dyrevelferd som meg) prøvd å få kronprinsessen til å ta standpunkt, eller i hvert fall komme med en uttalelse til hvorfor kronprinsessen velger å bruke ekte pels, skriver han i det åpne brevet som er lagt utpå hans egen Facebook-side, og fortsetter:

- Det har kronprinsessen alltid valgt å ignorere, eller valgt å ikke kommentere, når spørsmålet blitt stilt, enten på direkten av journalister, eller når man henvendt seg til Slottet for en offisiell uttalelse. Det må jeg ærlig få lov til å si, har både skuffet og provosert meg.

- Ikke pent å pynte seg med andres lidelse

Nörstrøm er en sterk røst blant dyrevelferdsforkjemperne i Norge.

Han henviser til ignoranse og arroganse i moteindustrien som to kjepper i hjulene for dyrevelferd.

- Det må være nulltoleranse ved bruk av pels, har Nordström tilligere uttalt.

Han har tidligere oppfordret til totaltboikott av aktører som bruker pels i moteindustrien.

- Pels et er ikke greit, og det kommer aldri til å bli vakkert å pynte seg med andres lidelse, mener designeren.

Side2 har vært i kontakt med Slottet som ikke ønsker å kommentere saken.

Les hans åpne brev til Mette-Marit her:

Til Hennes Kongelige Høyhet.

Først vil jeg få lov til å uttrykke min beund ring, takknemlighet og respekt for den jobben som Kronprinsessen gjør for å promotere og støtte designere, både i Norge og internasjonalt. Det betyr enormt mye for motebransjen. Jeg vil også (som jeg gjort så mange ganger tidligere) gi Kronprinsessen komplimenter for utsøkt smak, stil og eleganse. Det er med rette

Kronprinsessen har blitt, ikke bare ett av vår tids mest betydelsfulle moteikon, men også ett forebilde for veldig mange, både i Norge og internasjonalt.

I kveld hadde Kronprinsessen fått æren til å dele ut den nye og meget viktige ”Grønne Prisen”, på Nåløyet 2014, som arrangeres av bladet HENNE.

Denne prisen skal gis til en designer som er spesielt opptatt av etiske spørsmål, som bærekraftig mote og design, miljø, menneskelige rettigheter og dyrevelferd.

Og prisen gikk til en designer som virkelig fortjener den; nemlig Leila Hafzi, som i mange år vært ekstremt opptatt av at hennes fantastiske kjoler også skal ha en like fantastisk bakgrunnshistorie. For Leila Hafzi har det alltid vært viktig at det hun designer, produserer og selger er like vakkert på utsiden som på innsiden. I sin takketale nevnte Leila til og med at hun ville gjøre noe med leveransene av silketråd, fordi hun ikke kunne spore opp hvordan all silke ble produsert. Det står det enorm respekt av, spesielt når vi vet at Leila Hafzi produserer sine klær i Nepal.

Vi er mange aktører i norsk motebransje, som alle virkelig brenner for jobben vår, enten vi er designere, stylister, redaktører, journalister, fotografer, modeller, bloggere, frisører, make-up artister eller moteikoner s.k. FASHIONISTAS, som Kronprinsessen selv. De aller fleste av oss gjør ikke dette for pengene, men fordi vi rett og slett ikke kan leve ett annet liv. Vi tror på det vi brenner for, og vi tror også at det vi gjør og mener er viktig.

Når Kronprinsessen tidligere i kveld leste opp juryens begrunnelse, for å gi ut denne enormt viktige ”grønne” prisen, så leste også Kronprinsessen at DYREVELFERD er en viktig aspekt, som veier tungt for å få denne prisen. Dyrevelferd, kjære Kronprinsesse, det kan være så mye; Det kan være livet til silke-ormene (de som vever silketråder, før de blir drept i kokende vann) som designer Leila Hafzi er opptatt av. Ett imponerende engasjement, synes jeg personlig. Det er ikke mange som bryr seg om livet til en feit larve, som lever ett anonymt liv på andre siden planeten.

Men, dyrevelferd er også noe som angår oss her i Norge, det er mye nærmere innpå enn vi ønsker å tro iblant, og det er faktisk noe som opptar veldig mange av oss, her i vårt eget kongerike. Jeg er en av dem, som setter dyrevelferd like høyt på listen over viktige ting, som design og mote.

Jeg snakker selvfølgelig om pels. Jeg er ganske sikker på at Kronprinsessen er meget godt informert om hva som skjer i ”vårt lille land”, og jeg er også ganske sikker på at Kronprinsessen skjønner hvor jeg vil hen.

I mange år har jeg nemlig, ikke bare gitt Kronprinsessen komplimenter for sin stil, men også kritisert Kronprinsessen for å bruke ekte pels. Jeg regner med at det blitt lagt merke til. I like lang tid har både jeg (og alle andre som er like opptatt av dyrevelferd som meg) prøvd å få Kronprinsessen til å ta standpunkt, eller i hvert fall komme med en uttalelse til hvorfor Kronprinsessen velger å bruke ekte pels.

Det har Kronprinsessen alltid valgt å ignorere, eller valgt å ikke kommentere, når spørsmålet blitt stilt, enten på direkten av journalister, eller når man henvendt seg til Slottet for en offisiell uttalelse. Det må jeg ærlig få lov til å si, har både skuffet og provosert meg.

Jeg har i hele mitt liv vært lidenskapelig opptatt av to ting; mine 2 D, nemlig Design og Dyr. Jeg elsker begge tingene like høyt, men jeg tror at dyr og dyrevelferd er det som ligger nærmest mitt hjerte. Og, like sterkt som jeg elsker dyr (og design) så hater jeg stygge ting og dyreplageri. Jeg trenger ikke å skrive en hel doktor-avhandling her for å fortelle til Kronprinsessen at pelsoppdrett er synonymt med dyreplageri. Det er dokumentert så mange ganger, så det føles som om jeg er en grammofonplate med hakk i, når jeg må repetere det gang på gang. Dette er fakta. Fakta som også Kronprinsessen kjenner til.

Jeg ønsker ikke på noen måte å kritisere en Kronprinsesse som gjør en så formidabel jobb for sitt land. Og som dessuten engasjerer seg i så viktige internasjonale spørsmål som AIDS problematikken og kvinners rettigheter. Det står det stor respekt av!

Jeg ønsker bare at Kronprinsessen også åpner sitt hjerte, og deler sitt varme engasjement, for en annen svak gruppe, som også fortjener ett verdig liv; nemlig de dyrene som er dømt til å leve helt forferdelige liv i fangenskap, for å til slutt bli drept, kun for vår fåfengelighets skyld.

Tusen takk, for at Kronprinsessen tok seg tid til å dele ut en så viktig pris i kveld. Men, jeg vet at både motebransjen i Norge og kanskje også hele det norske folket ville respektert og oppskattet Kronprinsessen enda høyere, hvis Kronprinsessen også tok standpunkt for dyrenes velferd, og dermed sa takk og farvel til den ekte pelsen, som vi vet henger i Kronprinsessens garderobe. Jeg ville så absolutt priset Hennes Kongelige Høyhet til skyene, og jeg er helt 100% sikker på at jeg snakker på pelsdyrenes vegner også.

Med kjærlighet og respekt, Kjell Nordström, designer.