Gå til sidens hovedinnhold

Bråk om Mette-Marits luksusgaver

Slottet bekrefter at kronprinsessen får rådyre designgaver.

(SIDE2): Dagbladet skriver tirsdag at kronprinsesse Mette-Marit (39) mottar designkjoler og andre antrekk fra store designhus helt gratis. Det er første gang hoffet bekrefter dette.

Blant de mange designervennene kan nevnes norske Peter Dundas i italienske Pucci og Valentino - mannen som sto bak kjolen til prinsesse Madeleine (31).

- Noe kjøpes til full pris, noe er gaver, noe får hun med rabatt og mye kjøper hun på salg, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, til avisen.

Kleskritikken kommer kort tid etter pengekritikken rundt kronprinsparets store, private bursdagsfest senere denne måneden. Hele 20 millioner kroner skulle brukes på sikkerhetstiltak rundt vip-gjestene til fødselsdagen, men det ble imidlertid nedjustert til 3,7 millioner senere.

Kongehuset i fare
Den danske journalisten og forfatteren Jens Høvsgaard sier til Dagbladet at kronprinsessen med sine luksusgaver setter den norske kongehuset i fare, og minner om en nyttig idiot for motehusene.

- Jeg trodde Mette-Marit hadde stor nok apanasje til å kjøpe de klærne hun hadde lyst på. Norge har et av Europas dyreste kongehus, og det skulle være helt unødvendig at hun lar seg bruke av motehusene på denne måten. Hun selger sin dyrebare posisjon til en utrolig lav pris, sier den danske journalisten til avisen.

Historiker og professor i statsvitenskap, Trond Nordby, sier overfor avisen at han er svært skeptisk til kronprinsessens kjolegaver.

- Hun er en skikkelig reklameprinsesse,og det er jo ikke ok. I likhet med Märtha, som tjener på prinsessetittelen sin med engleskolen, så inntar også Mette-Marit her en dobbeltrolle. De vikler seg inn i mange selvmotsigende og håpløse situasjoner, sier Nordby.

- Uheldig
Kongehusekspert i TV2, Kjell Arne Totland, sier til Side2 at det er uheldig at et medlem av kongefamilien mottar rabatter og gaver av designvenner.

- Selv har jeg lenge vært klar over at kronprinsessen ikke betaler full pris for sine italienske kreasjoner - men får store rabatter, gaver og til og med låner klær til spesielle anledninger. Dette har jeg også skrevet på min blogg, sier han.

- Jeg har også gitt uttrykk for at jeg ikke synes dette gjør saken så mye bedre - og er uheldig for et medlem av den norske kongefamilien. Motehusene gjør jo dette for å få PR og omtale - og det skaper en type bindinger og et avhengighetsforhold som ikke er heldig for en kongelig. Man lar seg bruke. Og vi vil jo ikke ha et sponset kongehus - særlig ikke i et land hvor man bevisst har unngått hoffleverandører.

Han mener at signaleffekten blir den samme om det er lånt, rabattert eller gaver.

- Signaleffekten av bruk av rådyr italiensk luksus blir jo dessuten den samme - selv om man ikke betaler full pris, sier Totland.

Les også:

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken