(SIDE2): Dronning Sonja (74) har i alle år blitt hyllet for sin vakre bunad fra Øst-Telemark.

Svigerdatteren går mer enn gjerne i hennes bunadsfotspor, og er svært glad i sine bunader som hun bruker så ofte hun kan.

- Både dronningen og kronprinsessen elsker å gå i bunad - og har en rekke forskjellige. Det kan imidlertid virke som Mette-Marit i større grad enn sin svigermor tar imot bunader i gave fra steder hun besøker. Hun har også en såkalt «fantasidrakt», forteller kongehusekspert og hoffreporter, Kjell Arne Totland, til Side2.

Ivrig bunadsbruker
Kronprinsesse Mette-Marit (38) har gjerne brukt den tradisjonelle drakten på fylkesturer og ved andre store anledninger rundt om i Norge. Nå er 17. mai rett rundt hjørnet og da tipper vi bunadsvalget allerede er tatt.

Helt fra hun var en liten jente som løp rundt på Sørlandet har Mette-Marit brukt bunad. Bilder av henne som åtteåring viser at hun hadde en gudbrandsdalsbunad, og til konfirmasjon stilte hun i rogalandsbunad som hun fikk til den store dagen. Rogalandsbunaden er veldig kjær for Mette-Marit som selvsagt har nære bånd til stedet. Den har hun brukt en rekke ganger i årenes løp.

Kronprinsessen fikk også sydd en flott drakt basert på mønster fra 1810 for et par år siden. Den brukte hun for første gang under fylkesturen i Arendal, og igjen ved åpningen av ski-VM i Oslo i fjor. Den vakre drakten er fra Laudal i Vest-Agder og skal være verdt bortimot 80.000 kroner. Drakten har svart skjørt med rød vest i gulldetaljer, fargerikt skjerf i halsen og et hvitt forkle med rødbrunt mønster på.

- Jeg tror Mette-Marit fortsatt har en forkjærlighet for rogalandsbunaden hun fikk til konfirmasjonen. Men hun er veldig flott i flere av de andre - både Hardangerbunaden og den nye Grimstad-drakten, sier Totland.

Øst-Telemark favoritt
Dronning Sonja bruker som oftest sin vakre svarte og røde bunad fra Øst-Telemark. Den er kåret til årets vakreste bunad en rekke ganger, og er sydd etter et mønster fra 1850-tallet.

i et stort intervju med magasinet Bunad for noen år siden fortalte dronningen om sin begeistring for nasjonaldrakten hun mer enn gjerne bruker både i offisielle og private sammenhenger. Men hun har helt klart en favoritt.

- Rødtrøyebunaden fra Øst-Telemark er liksom mest min bunad. Den fikk jeg av min mor i forbindelse med bryllupet vårt. Familien min kommer fra Telemark, og da syns jeg det var naturlig for meg å velge denne bunaden, fortalte hun i intervjuet med magasinet.

Dronningen har minst seks ulike bunader.

- Dronning Sonja er nok spesielt glad i sin flotte beltestakk fra Telemark. Med få unntak har Sonja en spesiell tilhørighet til stedene hennes bunad representerer. Slekten hennes både på mors- og farsiden kommer fra Telemark - og Sonjas to mest brukte bunader kommer derfra. Men det er vel å merke seg at den eneste folkedrakten som er med på den store kongeutstillingen i Kunstindustrimuseet er samedrakten hun fikk i gave i Sameland i 1969, sier Totland.

Dronningen mottok en Namdalsbunad og en Råndastakk fra Gudbrandsdalen i forbindelse med sitt 50-årsjubileum i 1987. Beltestakk fra Telemark anskaffet dronningen seg til OL på Lillehammer i 1994, som hun brukte under åpningsseremonien den gang.

Tradisjon til barnetoget
I likhet med Mette-Marit har også Sonja bunad fra Asker. Både dronningen, prinsesse Märtha Louise (40) og prinsesse Ingrid Alexandra (8) har sommerbunad fra Asker. Den er lys blå i skjørtet med hvitt forkle og rød vest.

Mette-Marit, prins Sverre Magnus (6) og kronprins Haakon (38) har den mørke varianten av bunaden fra hjemstedet.

Dronningen fikk sin sommerbunad på 1970-tallet, og hun forteller i intervjuet med magasinet Bunad at hun brukte den ofte på 17. mai da barnetoget svingte innom Skaugum. Det har Mette-Marit også gjort flere ganger, kanskje også i år?

Les også: