SLOTTSKAPELLET (SIDE2): Det har vært et travelt døgn for kronprinsfamilien som straks blir foreldre til et stort valpekull. Familiens hund, Milly Kakao, har minst ni valper i magen ifølge kronprinsesse Mette-Marits Twitter-oppdateringer mandag formiddag.

Ikke mye tid til å ta det rolig denne uken med ni valper pluss på vei!! skrev hun og la ut ultralydbilde av valpekullet Milly Kakao venter.

Valpebråk
Kronprinsesse Mette-Marit (39) og kronprins Haakon (39) kom rett fra prinsessebryllup i Stockholm til Milly Kakao som i løpet av uken vil bli mamma for første gang. noe som ifølge TV2.no førte til ramaskrik blant mange av følgerne.

Flere var negative til at Drøbak hundehotell var involvert, og kaller stedet en «valpefabrikk».

Norges første feminist
Men programmet går videre selv med en høygravid hund i familien, og tirsdag morgen stilte kronprinsessen sammen med dronning Sonja (75) som en del av vertskapet da en ny Camilla Collett-forestilling ble vist i Slottskapellet for en hel rekke inviterte.

I år er det 200 år siden Camilla Collett ble født i Kristiansand, som datter av presten Nicolai Wergeland og hans kone Aletta. Da hun var fire år flyttet familien til Eidsvoll, og hennes far var en av eidsvollsmennene i 1814. Camilla blir kalt Norges første feminist, og blir hyllet under stemmerettsjubileet som blir markert landet over i år og spesielt denne uken da datoen for jubileet lander på 11. juni.

Det er Marianne Mørk Larsen som gir liv til en morsom, tankefull og reflektert Camilla Collett. Forestillingene er en monolog om Camillas liv; om utdannelsen hun fikk i Danmark, hennes spennende forfatterskap, om hvordan hun alltid stilte i skyggen til sin berømte far og bror (Henrik Wergeland), og ikke minst sin tragiske kjærlighetshistorie til Johan Sebastian Welhaven. Det kun ti år lange ekteskapet med sin sjelevenn Johan Peter Collett som døde brått betyr også mye for henne reise inn i forfatterskapet - som jo er det hun var. I stemmerettsjubileet hylles hun som en av de fire kvinnelige pionerene, selv om hun døde lenge før stemmeretten ble vedtatt.

Applauderte for svigermor
Dronning Sonja har aldri lagt skjul på at hun er feminist, og har i sin rolle jobbet for å feminisere det kongelige hoff og hun har stått på for å gjøre sin tilstedeværelse i kongehuset synlig. Dronningen har selv beskrevet i boken «Dronningen» om hvordan hun måtte kjempe for å få et eget kontor på slottet, og om hvordan ting ikke lå til rette for en kvinne der i gården.

Da hun og kronprinsessen skulle legge ned blomster ved stauten av Camilla Collett i Slottsparken ble det ropt hurra for dronningen til stor applaus fra Mette-Marit. Tale ble holdt av statsråd Rigmor Aasrud (Ap).

- Vi har mye å takke Camilla Collett for. Vi hedrer en kvinne som var modig og banet vei. Hun viet hele sitt liv til kampen for likhet og gjensidighet mellom kvinner og menn. Jeg står her i dag først og fremst som kirkestatsråd, men jeg har også et sterkt engasjement for kvinnesak, og jeg er derfor glad for at kirken har tatt initiativ til dette arrangementet. For som 17-åringen Tiril Holmestad sa etter urpremieren på monologen, mange tenker at kirken er konservativ, da er det fint å vise at kristendommen er aktuell i dagens samfunn og at kirken synes likestilling er en viktig sak, sier Rigmor Aasrud i sin tale i forbindelse med blomsternedleggelsen.

- Camilla Collett sa at den som blir betraktet som mindreverdig, betrakter snart seg selv på samme måten. Og den aller dypeste nøden var bevisstheten om at denne nøden manglet overalt. Kvinnekamp er fortsatt viktig i dagens Norge, og kanskje er Camilla Colletts formaninger mer aktuelle i dagens samfunn enn hun liker å tro. Jeg håper og tror at Camilla Collett anno 2013, først og fremst ville ha vært en modig stemme i kampen for like rettigheter og like muligheter for alle i samfunnet, og ikke bare for kvinnene.

Aasrud la heller ikke skjul på at kronprinsessen og dronningen gjør en viktig jobb for kvinner i Norge i dag.

- Det er liten tvil om at monarkiet har hatt evnen til å fornye seg på en måte som er tilpasset et likestilt Norge. Her har dronningen i 45 år stått i fremste rekke, sier statsråden.

Les også: