NEW YORK (SIDE2): Erik Solheim (SV) holdt tale under i FNs General Assembly Hall torsdag ettermiddag. Han er ikke redd for å trekke fram kronprinsesse Mette-Marits engasjement i saken og arbeidet mot særlig ungdom som hun har jobbet med i flere år.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Kronprinsessen har inspirert unge kvinner i inn- og utland til å ta opp kampen selv og kjempe for å bli hørt, sier Erik Solheim under talen i FNs Assembly Hall.

Under pressemøtet etter talen var det en litt beklemt kronprinsesse som måtte innrømme at Solheims godord gjorde henne veldig flau, men at det var hyggelige ord fra ministeren.

- Kongehuset skal jo egentlig ikke ha politisk innflytelse, men ja, det har hun. Hun skal ha ære for å legge press på oss, ler Solheim.

Ungdomssykdommen
- Aids er ungdomssykdommen i selv, andre sykdom rammer enten gamle eller veldig små barn, derfor må unge selv ta opp kampen. Engasjementet fra kronprinsessen om å mobilisere unge ledere verden over helt avgjørende, sier Solheim.

Ny ordlyd i FN
Særlig unge kvinner og ungdom har vært et av de store temaene under FNs høynivåmøte om hiv og aids denne uken.

Selv om forhandlinger og diskusjoner denne uken har omhandlet mye av det samme som tidligere år, så er årets deklarasjon ingenting å være flau over. Både miljø- og utviklingsministeren, kronprinsessen og den norske ungdomsdelegaten Anette Remme er enige om at den nye ordlyden som har kommet fram er svært viktig i kampen mot videre spredning av hiv og aids.

Et lite skritt på veien i forhold til endring er at man har snakket om de utsatte gruppene som blant annet unge kvinner, homofile og narkomane under møtene i FN.

- Det positive er en endring språkbruken mot grupper som er særlig utsatte for aids, det har vi ikke hatt før. Det blir ikke en effektiv kamp hvis man ikke kan snakke med de som er rammet og de man kjemper for, sier Solheim.

Det har vært kamper mot kristenkonservative land og en del muslimske land har blitt holdt i disse dagene for å få til en endring i holdningene mot hivsmittede.

-Vi kjemper for kvinners rett til å bruke prevensjon, kontrollere eget sexliv og egen fødsel mot en konservativ tradisjon i Vatikanet og en del muslimske land. Vi må bli kvitt diskrimineringen mot aidssyke for å komme videre og bli kvitt sykdommen som har tatt livet av flere folk enn under andre verdenskrig. Vi må nå et null-mål og vi har ingen unnskyldning for ikke å klare det, det står på penger, sier ministeren.

Les mer om FNs høynivåmøte her