NEW YORK (SIDE2): Kronprinsesse Mette-Marit (37) ankom Manhattan Hilton Hotell tirsdag formiddag for å delta på Youth Summit i forkant av FNs Høynivåmøte om aids som finner sted i verdensmetropolen i disse dager. Kronprinsessen er tilstede som spesialutsending for UNAIDS, med særlig vekt på ungdommens kamp mot hiv og aids.

Side2 møtte Mette-Marit etter møtet til en liten prat i den varme junisolen.

- For meg som har jobbet så lenge med å få dette møtet til, betyr dette veldig mye. Jeg er veldig glad for å se det. Det som er viktig for meg å se at så mange ungdom har fått plass på landsdelegasjonene som da gjør at de blir med på de nasjonale delegasjonene. At det har skjedd er takket være veldig mange flinke folk i UNAIDS og de ungdomsnettverkene som finnes, sier Mette-Marit til Side2.

Kjemper for ungdom
I kjelleren på hotellet er et rom fylt med over 50 ungdom fra hele verden, og alle med mål om å bli hørt på områdene om hiv og aids blant unge i sine land.

Kronprinsessen finner inspirasjon i ungdommene og energien i rommet er til å ta og føle på. Alle girer opp for å gjøre sitt ytterste for at stigmatiseringen av ungdom og diagnosen skal bli hørt og tatt på alvor. Møtet er også en oppfølging av ” The Mali Youth Summit on HIV” som Mette-Marit deltok på i Mali i april.

Kronprinsessen var spent og glad for å se ungdommen hun møtte der igjen.

- Disse ungdommene inspirerer meg, hvor mange som er hiv-positive selv og får en slående diagnose, men de bruker altså livene sine for å gjøre verden til et bedre sted for andre. Det står det så respekt av og jeg slutter aldri å forundre meg den kampviljen hos ungdom. Jeg tror ingen av oss kan forestille oss hva en slik diagnose ville gjort med våre livet, men her kjemper ungdommen på og står sammen og er der for hverandre. Det blir jeg glad og inspirert av, og det tar jeg med meg videre, sier Mette-Marit til Side2.

- Jeg håper ungdommene som er her i dag klarer å gi et push til sine ledere, og at de får de sakene som er viktig for dem hørt, sier kronprinsessen.

Side2 møter to unge representantene Annah Sango (23) fra Zimbabwe og Ian Royer (27) fra Trinidad og Tobago som har jobbet med saken i flere år. De har møtt kronprinsessen to ganger og er svært imponert over at hva hun har gjort for UNAIDS og for ungdom på området.

- Kronprinsessen har forandret synet på kongelige utad som tidligere har føltes som noe veldig eksklusivt. Hun har virkelig fått ting til å skje, fordi når kronprinsessen snakker, så lytter folk, sier Ian Royer til Side2.

Annah er hiv-positiv og for henne er det en personlig kamp like mye som hun ønsker å gi et håp til annen ungdom med diagnosen.

- Jeg er ungdom og er påvirket av hiv og aids, det at jeg står fram og snakker om det kan det gi håp til annen ungdom slik at de kan snakke om det og søke informasjon. Jeg gjør det på en lidenskapelig måte og også for å hjelpe andre. Vi vil at verden skal bli et bedre sted, og med vårt engasjement kan vi endre fremtiden for en ny generasjon, sier Annah Sango.

Se fremover
Et av målet med møtet er å forberede ungdommer som skal inn i diskusjonene og panelmøtene de neste dagene.

- Målet er å ha et perspektiv på de neste fem årene. Det er viktig at vi legger en samlet strategi slik at ungdommens stemmer blir hørt, sier kronprinsessen i sin peptalk til de over femti ungdommene som er samlet på Youth Summit.

For Mette-Marit har jobbing med hiv og aids vært en del av rollen som kronprinsesse i ti år. Hun kjenner utfordringene på området og håper møtet ved FN i New York vil gjøre en forskjell.

- For det første tenker jeg at dette er et tema som er viktig kommer på banen igjen, veldig mange i det internasjonale miljøet som på en måte har glemt litt hiv og aids. Det er vanskelig å få penger til det nå, og å ha høy internasjonal fokus på det. Det at dette møtet tar tilbake fokuset på aids er utrolig viktig, sier hun til Side2.

I kveld er det duket for boklansering på det norske konsulatet i byen, og i morgen og resten av uken fortsetter samlinger og diskusjoner under FNs generalforsamlings høynivåmøte om hiv og aids.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!