ALNABRU (SIDE2): Det er ikke så ofte en får se kronprinsesse Mette-Marit (39) ved et samlebånd - men det var akkurat der hun befant seg torsdag formiddag. Da testet hun ut samlebåndet på hovedlageret til Fretex på Alnabru øst for Oslo.

Her strømmer klær inn, og en hel del er i svært god til helt ny kvalitet, og de plaggene blir plukket ut til salg i Frelsesarmeens sine mange butikker landet over.

Kronprinsessen plukket ut diverse kjoler og noen jakker, nytt sengetøy og litt andre plagg som var så gode som nye.

- Denne var fin, den kan vi vel plukke ut til butikksalg? spør kronprinsessen en av de mer erfarne ved samlebåndet. Det bekreftes og en glitrende kjole blir lagt til siden.

Brukt loppisklær bestandig
Hun har gledet seg til rundturen på mottaket som består av blant annet både redesign- og attføringsavdelinger. Mette-Marit kom i lekre stiletter og clutchveske signert Prada, men kjenner godt til både redesign og loppisklær. Selv om hun i dag har en eksklusiv garderobe med designkjoler og vakre sko og vesker, så har det ikke alltid vært slik.

- Jeg har brukt loppemarkedsklær hele oppveksten min, så jeg kjenner absolutt godt til dette. Å være på loppemarked i Oslo er en av de store skattekildene som finnes, så det er veldig gøy, sier Mette-Marit.

Da kronprinsessen besøkte gjenvinningsanlegget på Haraldrud onsdag fikk hun sjokk over de store mengdene søppel som kom til anlegget bare i løpet av en dag. Rundt 100.000 tonn blir sorter her årlig. Til Fretex kommer det hele 15 til 17 tonn tekstiler hver eneste dag, og de skal gjennom samlebånd, før de eventuelt når redesign eller går til gjenbruk. Hver nordmann kaster årlig gjennomsnittlig åtte kilo klær.

- Klærne som kastes blir brent og det er svært dårlig utnyttelse av gode ressurser, sier konsernsjef i Fretex, Trond Ivar Vestre. Han var med og viste kronprinsessen rundt i landets største attføringsbedrift.

Kronprinsessen fikk hilse på menn og kvinner i bedriften som jobber i ulike deler av den store bedriften. I alle delene finnes mennesker som har fått jobb gjennom attføring, og et av de store målene til neste år er at de innfører jobbgaranti. Det vil si at de garanterer at jobbsøkere får en ekstern jobb.

- Alle mennesker har ressurser. Det finnes ingen svake grupper, men det finnes ulike mennesker med ulike historier. Felles for alle er at de har ressurser, at de fortjener nye muligheter, og dette vil vi fortelle Kronprinsessen mer om, sier Vestre.

Miljømote
Mette-Marit har det siste året blitt veldig interessert i grønn og miljøvennlig mote - og er engasjert internasjonalt med moteredaktører, designere og organisasjoner som jobber for en mer miljøvennlig klesproduksjon.

Kronprinsessen skal være vertinne under en paneldebatt i New York i regi av «Fashion 4 Development» som jobber for FNs tusenårsmål. Også kronprinsessens gode venninne, den italienske Vogue-redaktøren Franca Sozzani, er vertinne under motelunsjen senere denne måneden.

- Bærekraftig mote er noe jeg holder på å sette meg skikkelig inn i nå, sier hun.

Fretex tok for noen år siden grep om redesign da de innså hvilke skatter der ute man kan sy om å lage til hele nye plagg og tilbehør. Det var noe av det kronprinsessen fikk se under visitten torsdag. Gamle skinnjakker får nytt liv, og blir til blant annet vesker til pc og Ipad, og til sminkepunger og lommebøker.

Mette-Marit fikk også med seg noen spesielle gaver fra redesignene - en skinnveske til Ipad, en liten rosa clutch og en notisbok.

- Så fint dette var! Det er veldig gøy å se hvordan de gamle plaggene får nytt liv, jeg er imponert over ideene og de som syr det, sier hun.

Les også: