GRØNLAND (SIDE2): Da kronprinsesse Mette-Marit (39) forlot et hyggelig arrangementet på Primærmedisinsk verksted (PMV) på Grønland, ble hun stoppet av en smilende gateselger utenfor.

Hun solgte blader, og lurte på om kronprinsessen kunne tenke seg å kjøpe et.

- Hvor mye koster det da? spurte Mette-Marit.

- Så mye du har lyst til å gi, smilte gateselgeren. Kronprinsessen hadde ikke penger, men fikk låne. Da ble gatemagasinselgeren 250 kroner og en klem rikere.

Gatemagasinet var Norges første og har vært i salg siden 2005, ideen er at vanskeligstilte skal selge magasinet, og halvparten av utsalgsprisen beholdes av selgeren. Kronprins Haakon (39) prydet forsiden av magasinet julen 2008, og en rekke andre kjente personer har latt seg intervjue i det populære magasinet. Onsdag kunne altså kronprinsessen ta med seg et ny utgave hjem.

God stemning på kjøkkenet
Kronprinsesse besøkte onsdag formiddag et av hennes hjertebarn. Kirkens Bymisjon står bak PMV, et flerkulturelt senter for helse, dialog og utvikling der kvinner fra 16 nasjoner samles en gang i uken for å lage mat og snakke sammen.

Det er god stemning blant kvinnene ved kjøkkenbenken, i dag er det en syrisk rett ved navn fata som står på menyen. En miks av kefir og hvitløk tømmes over kylling, og brød som er stekt til det blir sprøtt og med masse persille over.

- Her lager vi litt forskjellige matretter hver gang, gjerne tradisjonell mat. Kronprinsessen får smake på en tradisjonell rett i dag. Vi har det veldig fint her, og vi blir som en familie, forteller Musawi Samira fra Irak til Side2.

Samira er lærer i arabiske språk til ungdom, men på fritiden har hun i mange år vært frivillig ved senteret. Hun forteller at her samles kvinner fra blant annet Iran, Bahrain, Afghanistan og Syria for å hjelpe hverandre med norsk og kvinner som er syke eller arbeidsledige kan få råd og veiledning. De har ulikt livssyn og snakker forskjellige språk. Senteret er en brobygger mellom alle disse miljøene.

Mette-Marit har vært styreleder for Kirkens Bymisjon i flere år, og besøkte senteret sammen med Oslo-ordfører Fabian Stang og generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Sturla Stålsett. For kvinnene her betyr besøket svært mye.

- Vi er så glade for at kronprinsessen kommer på besøk og fokuserer på muslimer i Norge. Vi blir ikke sett så godt, og derfor er det viktig. Dronning Sonja har jeg også møtt da hun var her, og hun har også besøkt en muslimsk familie, det er vi så glade for, sier Musawi Samira.

Viktig arbeid
Kronprinsessen kjenner arbeidet Kirkens Bymisjon godt, både det flerkulturelle, og hiv og aidsproblematikken. Kronprinsparets humanitære fond har også jobbet tett med Kirkens Bymisjon siden det ble opprettet.

- Det er et sted jeg har et godt forhold til fra tidligere, mitt aller første styremøte i Kirkens Bymisjon ble holdt her. Utrolige viktig med dette stedet er evnen de har til å være brobyggere mellom det norske og de forskjellige innvandrermiljøene ved at de ansetter innvandrerkvinner med ulik bakgrunn Det er et system jeg har tro på, og jeg ser at virker etter samtaler med kvinnene her, sier hun.

Kronprinsessen forteller at kvinnene her diskuterer skolegang og barneoppdragelse, og det å venne seg til det norske skolesystemet og kulturen.

- Vi som Norge, og det Norge vi skal skape fremover, trenger disse kvinnene. Jeg ser at de som jobber her har en helt spesiell kunnskap som vi trenger, sier Mette-Marit.