(SIDE2): Tradisjonen tro går den norske kongefamilien til julegudstjeneste 1. juledag.

Siden kronprinsesse Mette-Marit (39) kom inn i kongefamilien for 11 år siden, har kronprinsfamilien til tider gått på julaften også - da det var en tradisjon hun tok med seg fra sin familie.

Men i år ble det altså Holmenkollen kapell for kongeparet, kronprinsparet med prinsesse Ingrid Alexandra (8) og prins Sverre Magnus (7). Marius Borg Høiby (15) ser ut til å feire årets jul hos pappa, Morten Borg, og hans familie.

Syk
Kronprinsessen har slitt med sykdom i uken før jul, og har måttet avlyse både julekonserten på Slottet og «Julemorgen» på NRK der hun og Ingrid Alexandra skulle stille sammen.

Den unge prinsessen kom heller med pappa til TV-innslaget, der hun fortalte om juleforberedelser og om hvordan det er å være prinsesse.

Det var første gang prinsessen var gjest i et TV-program, og da måtte hun svare på noen spørsmål fra seerne.

Hvordan er det å være prinsesse? ville en seer vite.

- Noen ganger er det gøy, andre ganger er det kjedelig. Det jeg liker minst er fotografering, kunne prinsesse Ingrid Alexandra fortelle. Hennes levende beretning om hvor vanskelig det var å sitte stille og hvor mye justering fotografen trengte, samt at lillebror Magnus ofte fikk nok lenge før henne, gjorde det hele ganske kaotisk.

- Men sist gang gikk det bra, skjøt kronprins Haakon smilende inn.

Julaften skal ha blitt feiret på Kongsseteren sammen med kongeparet. Kongehusekspert og tidligere hoffreporter i Se og Hør, Kjell Arne Totland, kan fortelle om en fortsatt ikke helt opplagt kronprinsesse.

- Det var hyggelig å se at Mette-Marit var på beina igjen. Men hun virket fremdeles litt blek, forteller Kjell Arne Totland til Side2. Han var på plass utenfor kapellet i vinterværet der trær og kirke var snøkledde tirsdag formiddag.

Kom med familievenn
Til kirken 1. juledag formiddag ankom kronprinsparet med barna, kong Harald (75) og dronning Sonja (75) sammen med sin kjære familievenn, prinsesse Kristine Bernadotte (80).

Hun er enken etter kong Haralds avdøde onkel «Mulle», svenskfødte prins Carl Bernadotte.

Kristine er fast gjest hver jul og har blitt invitert til julefeiring i det norske kongehuset i mange år. Hun var blant annet gjest i store feiringer som kongeparets 70-årsdag i 2007, og i Haakon og Mette-Marits bryllup i 2001.

Totland forteller om god stemning i kongefamilien som hilste og ønsket god jul. Kongehuseksperten tror kronprinsfamilien muligens reiser til fjells i resten av juleferien.

- Ved avreisen fra kapellet henvendte kong Harald seg til pressekorpset og de mange fremmøtte og ønsket alle god jul - og fikk et hyggelig god jul tilbake. Kongeparet og kronprinsfamilien tok forresten farvel på kirketrappen - og kronprinsen satte seg bak rattet i sin egen bil med skiboks på taket. Fortsetter de kanskje julefeiringen på hytta i Uvdal? sier Totland.

Les også: