Gå til sidens hovedinnhold

Rørende besøk for Mette-Marit

Kronprinsessen fikk se morens fødested i Egersund - se bilder!

(EGERSUND/SIDE2): Kronprinsesse Mette-Marits mor Marit Tjessem, ble født i Egersund for over 70 år siden, og fødestedet fikk kronprinsessen fikk se for første gang da hun og Haakon gjestet byen onsdag ettermiddag.

Det var en rørt Mette-Marit som tydelig satt stor pris på å få besøke stedet, der hennes mor og tantene bodde de første årene av livet.

Se bilde av meieriet nede i saken!

Født i huset
Det var i det gamle meieriet i byen at Marit Tjessems far var bestyrer. Marit og to av hennes søstre Elsie Sargeant og Ellen Johanne Fjælberg ble født i huset som tilhører det gamle meieribygget.

I sommer besøkte Mette-Marits tanter hjemmet, som i dag bebos av private eiere og brukes som sommerbolig. Marit selv, gjestet det gamle meieriet sammen med søstrene sine i fjor.

Mette-Marits mor flyttet riktignok fra Egersund da hun bare var halvannet år gammel, mens tantene var henholdsvis seks og fire år gamle da faren fikk jobb som meieribestyrer på Sola, skriver Dalane Tidende i sin spesialutgave i forbindelse med kronprinsparets besøk i Rogaland.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Folkefest
Det gamle huset ligger midt i Egersund sentrum ved broen, og beboerne i byen hadde stimlet til for å ta en titt på kronprinsessen.

Det var musikk, hilsener og selvsagt masse forventningsfulle barn med flagg som ropte hurra da paret kom. Mette-Marit og Haakon fikk en omvisning i det nyrestaurerte meieriet som ble bygget i 1893 og som i dag brukes til blant annet kunstutstillinger.

Det skal være første gang kronprinsessen besøker morens fødested, og det så utvilsomt ut som både hun og Haakon koste seg i den idylliske lille byen.

Fikk brev
Egersund sto ikke oppført i den opprinnelig fylkesturplanleggningen, men kom med på runden etter at Gunhild Karlsen som er bosatt i byen ble lei seg over at kronprinsparet ikke valgte deres by. Etter brevskriving og dertil iherdig overtalelsesevner kom altså Egersund allikevel med på listen. Gunhild var derfor også med å hilse paret velkommen til byen.

Les også:Se så kjærlig han er!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Historiei ura
Før ankomsten til Egersund ble det stopp i Gloppedalsura i Bjerkreim der 15 år gamle Stian Aase og krigsveteran Johan Oftedal (94) fortalte kronprinsparet om krigshandlingene som ble utkjempet her under 2. verdenskrig.

Steinura som ligger her er Nord-Europas største - og det var et mektig og nesten trolsk syn fra ura og ned i dalen til fjordarmen som strekker seg her.

Turen gikk deretter til Bjerkreim der kransenedleggelse til minne om de falne ble gitt ved monumentet i FN-parken.

Det er dag to av fylkesbesøket som har foregått i Gjesdal, Bjerkreim og i ettermiddag i Egersund - kvelden avsluttes med middag om bord på kongeskipet Norge med spesielt inviterte gjester. Fylkesturen avsluttes i morgen med besøk i kommunene Sokndal og Lund.

Side2 følger fylkesturen – så følg med for daglige oppdateringer og bilder!

2329

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar