Gå til sidens hovedinnhold

Se Mette-Marit hedre sitt vertskap

- Vi ser fram til et variert og spennende program, uttalte kronprinsen da han ankom Jakarta søndag ettermiddag.

(JAKARTA/SIDE2): Kronprinsparet ankom Shangri-la søndag kveld og en hel gruppe med små barn i alle aldre ønsket dem velkomne med blomster og flagg - og ikke minst heiarop.

Dyp rosa
En opplagt og glad kronprinsesse Mette-Marit (39) gikk rett bort til den gruppen, og begynte å spørre om de bodde i landet, og gikk på skolen. Et lite barn utbrøt at hun var veldig fin. Det er jo ikke hver dag de får besøk av kongelige her nede.

I helt dyp rosa kåpe med gullmønster på hedret hun sitt indonesiske vertskap. Det er president Susilo Bambang Yudhoyono og hans kone som har invitert det norske kronprinsparet, og de vil ta dem imot på offisielt besøk i palasset mandag.

Mette-Marit har lært av sin svigermor at man alltid skal gjøre ekstra stas på vertskapet i landet man besøker, og derfor ble nok dette antrekket valgt. Med store øreringer i ørene, og en liten flette var det en flott match til det vakre antrekket. Sko og veske var matchet i lyse hudtoner.

Begynner med laks
Kronprins Haakon (39) var spent før morgendagens program.

- Jeg tror det blir veldig spennende. Det blir et variert program, vi ser fram til å besøke Indonesia, vi skal både være her og i Yogyakarta. Og begynner møte med presidenten i morgen etter litt sjømatopplegg, sier han til pressekorpset.

Dagen starter med en promotering av norsk laks sammen med kokk Geir Skeie. Nettopp promotering er en viktig del av et offisielt besøk. Handels- og næringsminister Trond Giske (Ap) er med i delegasjonen, og han er ikke i tvil om betydningen av kronprinsparets tre dager lange besøk i Indonesia.

- Det betyr for det første stor oppmerksomhet rundt Norge, norske bedrifter og norsk næringsliv. Kronprinsparet skaper veldig stor medieinteresse, det blir ofte svært god dekning i aviser og TV når de er til stede, og det drypper også på de bedriftene som er med. Det er lettere å få møte med toppolitikere og beslutningstakere, og det er lettere å få deltakelse på seminarer vi har som norske bedrifter møter indonesiske når kronprinsen eller kronprinsessen holder tale eller er til stede. Det er en døråpner i tillegg til at det skaper blest om Norge, sier Giske til Side2.

- Når det gjelder Indonesia, så er Norges hovedproblem ikke hvordan vi blir oppfattet, men at vi knapt blir oppfattet som noe som helst. Og bare det å få fortalt om Norge er en viktig del av det, og da er kronprinsparet enormt viktig, understreker han.

Side2 møtte Giske søndag morgen i Jakartas bilfrie gater - les mer om det her.

På kronprinsparets program står:
De to første dagene av det offisielle besøket finner sted i Jakarta, mens tredje dag finner sted i Yogyakarta.

Dag en starter med sjømatspromotering med kokk Geir Skeie, etterfulgt av besøk i presidentpalasset der kronprinsparets tas imot av Indonesias president HE Dr H. Susilo Bambang Yudhoyono. Det foretas også en høflighetsvisitt hos ASEANs generalsekretær Dr Surin Pitsuwan.

Kronprinsparet vil også være tilstede på åpningssesjonen av menneskerettighetsdialogen mellom Norge og Indonesia.

Dag to vil kronprinsparet delta på åpningssesjonen av næringslivsseminaret «Indonesia – Norway. Strategic Partnership in Business». Denne dagen er også satt av til seminar i forbindelse med norsk-indonesiske engasjementet innenfor skog og klima. Kronprinsessen skal besøke et stort sykehus som spesialiserer seg på mødre og barn-helse. Deretter skal de overvære åpningen av Innovasjon Norges kontor, og ambassadens nye lokaler før mottakelse på kvelden med presidentparet hvor Ole Edvard Antonsen holder konsert.

Dag tre holdes i Yogyakarta hvor de skal møte guvernør Sri Sultan Hamengkubuwono X, besøke et universitet og et 1200 år gammelt buddhist-monument.

Kommentarer til denne saken