Gå til sidens hovedinnhold

Mette-Marit blir lærer

Kronprinsparet blir lærere på turen, men holder reisedestinasjonene hemmelige.

OSLO BØRS (SIDE2): Kronprinsesse Mette-Marit (37) og kronprins Haakon (37) forteller til Side2 at de har planlagt denne to måneders turen siden i fjor vår. Men noen detaljer om hvor reisen går, vil de ikke ut med på pressemøtet som ble holdt på Oslo Børs torsdag formiddag.

Reiseklare
Marius Borg Høiby (13), prinsesse Ingrid Alexandra (6) og prins Sverre Magnus er klare for tur, og veldig klare for å få foreldrene for seg selv over en lengre periode.

- Jeg tror de er litt spent. De vet ikke helt hva de har i vente, men alle gleder seg, tror jeg. Spennende å oppleve noe nytt. Men det er litt forskjell på en fireåring og en trettenåring, sier kronprins Haakon til Side2.

Med en travel hverdag med offisielle oppdrag i inn- og utland, så ser de tre barna fram til å være med foreldrene over en lengre periode.

- Jeg tror vi kan si det såpass at barna gleder seg til å være sammen med oss lenge et eller annet sted. Jeg tror dette blir en fin ting for oss som familie, sier Mette-Marit.

Det har vært mye debatt om skolegang den siste tiden, og om det å ta barna ut av skolen for lengre eller kortere perioder. Kronprinsparet har bestemt seg for at de ikke skal ha med privatlærer på turen. Både Ingrid Alexandra og Marius går til daglig på skole, henholdsvis Jansløkka skole og Solvang ungdomsskole i Asker. De blir nå tatt ut av skolen for en periode.

- Vi skal ikke ha med privatlærer, det er kun kronprinsen og jeg som skal stå for opplæringa selv, det gleder vi oss til. Det blir en fin videreføring med arbeid og lekser vi har gjort resten av året. I tillegg har vi sammen med skolene og de som hjelper oss hjemme laget et opplegg for at barna skal lære om andre kulturer og religion, forteller kronprinsesse Mette-Marit.

- Vi har fokusert mye på at barna skal kunne følge skolegang og det pensumet som er lagt opp i skolen. Vi har vært opptatt av at skolen ikke skal ha merarbeid for at vi skal ut og reise, sier hun.

På spørsmål om reisen er en slags mental forberedelse før hverdagen braker løs som konge og dronning, svarer kronprinsen;

- Jeg vet ikke før det braker løs, vi får håpe det blir lenge til. Veldig lenge til. Men vi synes det er fint å kunne dra på denne reisen nå, sier han.

Ikke reisefeber
Kronprinsparet er helt klart giret på å fortelle om turen, men ikke røpe for mye. Det er liten tvil om at de er glade for å dele nyheten om reisen. Reisegleden lyser lang vei.

- Har dere reisefeber?

- Hehe, nei, vi har ikke det. Vi bare gleder oss veldig til å tilbringe tid med familien, og oppleve nye kulturer og steder, smiler Mette-Marit.

Paret understreker at de ønsker en privat tur, og at de ikke har lagt opp til ekstra sikkerhetstiltak rundt turen. Det er heller ikke lagt opp til noe offisielt opplegg under reisen.

- Vi gjør ingen spesielle sikkerhetstiltak fordi vi skal ut å reise på tur på familien, bekrefter Mette-Marit.

Den siste årene har kronprinsparet vært ivrige twitrere og Facebook-brukere, men kronprinsen tviler sterkt på at de vil benytte sosiale medier på turen.

- Nei, det tviler jeg på. Det er ikke lagt opp til det, sier han.

Vil ikke kommentere
De siste dagene har det stormet rundt skandaleboken om kong Carl Gustaf (64) i Sverige. Kronprinsparet fikk derfor spørsmål om sine tanker rundt en slik bokutgivelse.

Men det ønsket de ikke svare på.

- Det tror jeg ikke vi har lyst til å gå inn å kommentere, sier Mette-Marit.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken