Gå til sidens hovedinnhold

Ser du hvem denne jenta er?

I dag fyller hun 40 år. Se historiske bilder!

(SIDE2): Mandag 19. august er det 40 år siden lille, lyse Mette-Marit Tjessem Høiby først så dagens lys i Kristiansand. Minstejenta og attpåklatt med tre eldre søsken skulle raskt bli en favoritt i familien på seks.

Kapret prinsen
Ingen hadde vel drømt at hun en dag skulle kapre den ferske norske prinsen som kom til verden en knapp måned før henne. Historien om alenemoren med en liten sønn som fant sin «prince charming» har gått verden over - som et ekte eventyr. Fra den unge og usikre sørlandsjenta har Mette-Marit funnet fred og ro i sin rolle som landets kronprinsesse - hun er tydelig, vet hva hun vil og er ikke redd for å si sine meninger heller. Noe kronprinsessen aldri har lagt skjul på.

- Nå går det en kule varmt i vår familie ganske ofte, uttalte hun lattermidlt i dokumentaren «Kronprins Haakon - veien til et kongerike» med Hans Olav Brenner som ble sendt på NRK i forbindelse med kronprinsens 40-årsdag. Kronprinsen sa seg absolutt enig i den beskrivelsen. Men tre barn i barneskolealder og nå en på vei inn i voksenlivet, er det travle dager for familien på fem.

Fest på Skaugum
I sommer feiret kronprinsparet sine felles 40-årsdager med brask og bram, og stor musikkfestival på Skaugum.

Nære venner fra inn- og utland i tillegg til familien var selvsagte gjester, og det ble festet, spilt og ledd i tre dager til ende. Kronprinsessen selv markerte sin bursdag med en utendørs gudstjeneste dagen før den den store dagen.

Se bilder fra Mette-Marits liv under:

5625

Pengebruk
Mette-Marits førtiende år har vært preget av debatt rundt kronprinsparets pengebruk og hvordan de bør te seg offentlig og privat. Kritikk og diskusjon til tross, kronprinsessen står ved sine valg og har stor folkelig støtte.

- Hun tar egne og annerledes valg og står for det hun gjør. Dermed bidrar hun til å modernisere kongehuset. Jeg er veldig glad for at vi ikke har fått en kronprinsesse som er en nikkedukke og blindt følger i oppgåtte spor, sier NTBs tidligere kongereporter Wibecke Lie i et intervju med telegrambyrået.

Fest i Dronningparken
Søndag ettermiddag ble jubilaten feiret med friluftsgudtjeneste i Dronningparken som er en del av Slottsparken.

Kong Harald og dronning Sonja avsluttet søndagens friluftsgudstjeneste med en personlig hilsen til svigerdatteren.

- Kjære Mette-Marit, kjære svigerdatter, gratulerer med dagen. Denne feiringen sier så mye om deg. Hvert år siden 2001 har du startet din feiring med gudstjeneste i Slottskapellet. Små som store har satt pris på det. Det var du som nå ønsket å markere din 40-årsdag med en friluftsgudstjeneste, sa dronningen da hun innledet hennes og kongens tale.

Da ble jubilanten så rørt at hun måtte ta fram lommetørkle.

Les alt om bursdagen her: - Det er heldigvis ikke før i morgen!

Se bilder:

5586

Se flere bilder fra kronprinsparets liv:

490

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken