Gå til sidens hovedinnhold

- Vil ikke ha et mehe som dronning

Kronprinsesse Mette-Marits beslutning om å hjelpe venneparets surrogattvillinger, får mye ros.

(SIDE2:) 23. oktober kom et tvillingpar til verden på en klinikk i New Dehli. Foreldrene er et homofilt par som også er nære venner av kronprinsparet. Den ene mannen er leder av Kronprinsparets fond og jobber ellers med oppgaver ved Slottet.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Da paret fikk visumproblemer, besluttet kronprinsessen å reise til New Dehli for å passe på surrogattvillingene.

LES SAKEN HER: Mette-Marit på hemmelig surrogatioppdrag i India

- Var den som kunne reise
- For meg handlet dette om to nyfødte barn som lå alene på et sykehus i Dehli. Jeg var den som kunne reise. For meg var det viktig å bidra med det jeg kunne gjøre, sier Mette-Marit til Haugesunds avis og via kronprinsparets egen Facebook-side.

Kronprinsessen hadde allerede visumet i orden siden hun var i India tidligere i år. Reisen ble betalt av private midler og få, utenom ambassaden i India, var kjent med at hun var der. Mette-Marit passet tvillingene i India fra 23. til 28. oktober, da et nært familiemedlem tok over.

Saken blir først kjent i dag, via Haugesunds Avis, etter at tvillingene i helgen kom til Norge med sine foreldre. Den har skapt stor oppsikt da den ble kjent, men kronprinsessen får mange støtteerklæringer, selv fra folk som synes at dette kanskje ikke var spesielt smart for en kronprinsesse å gjøre.

«Hvis rollen du har fått skulle være til hinder for et viktig og riktig valg - hva er vitsen da? Vi vil ikke ha et konghus som har kalde hjerter! Bra gjort!»

« Enda en gang bevis på mot, styrke og ryggrad!!! Overførbart til oss alle»

«Way to go - Surrogati er en viktig, men vansklig diskusjon, men her handlet det om allerede fødte barn <3 »

«Fantastisk flott at Kronprinsessen bryr seg og tilbyr sin hjelp. Som det emosjonelle menneske jeg er, beveger dette meg langt inni sjelen. Veldig godt gjort!» Skriver en mann.

«Så flott at kronprinsessen tør å være "politisk ukorrekt" for å hjelpe andre!»

«Vi er stolte av vårt kongehus og det er ikke uten grunn!! All ære til deg som omsetter tanke til handling!»

Vil ikke ta del i debatten
Mette-Marit understreker at hun mener surrogatidebatten som pågår på stortingshold i dag er viktig, og hun ønsker ikke at dette skal være et innlegg i debatten. Samtidig er det liten tvil om at hun forstår at saken blir omdiskutert.

- Noen ganger i livet står man i en vanskelig situasjon med få eller ingen gode løsninger. Det er i slike situasjoner at man må gjøre vanskelige valg, selv om det kan ha en pris. Jeg opplevde dette som en slik situasjon.

Flere roser kronprinsessens mot til å være politisk ukorrekt. Og evnen til å våge å følge det hun virkelig mente i denne situasjonen.

«Stå på, og gjør dine valg som føles riktige for deg! Vi vil ikke ha et mehe som kommende dronning. Godt jobba!»

Men ikke alle sier det er like lett å skille sak fra kronprinsesse.

«Dette minner om dårlig dømmekraft! Surogati er i beste fall i gråsonen når det gjelder norsk lov og da bør Kronprinsessen holde seg borte fra slike handlinger»

Andre kritiserer kronprinsessen fordi private reiser nødvendigvis tas av skattebetalernes penger. Det får igjen andre til å spørre om de da mener at ikke stortingspolitikere og andre statsansatte skal få lov til å reise privat med den lønna de får.

I dag er det ikke lov til å få barn via surrogati i Norge, men det er ikke ulovlig å søke denne hjelpen i andre land. Kronprinsesse Mette-Marit har dermed ikke vært med på noe ulovlig når hun passet tvillingene i India.

- Rå industri
Kristelig folkeparti er partiet her til lands som har talt mest mot surrogati. Familiepolitisk talsmann Øyvind Håbrekke i Kristelig folkeparti vil ikke kritisere kronprinsessen.

- Jeg forstår valget hvis alternativet var at ungene skulle bli overlatt til seg selv, og det ville medført at de ikke ville overleve, sier han til Dagbladet. Han mener imidlertid at historien viser hvor rå og kynisk industrien rundt surrogati er.

- Hvis det er sånn at unger kan bli overlatt til seg selv hvis de nye foreldrene ikke når fram, så viser det hvor rå og kynisk surrogatindustrien er. Denne historien bør stå til skrekk og advarsel for alle som vurderer å støtte denne industrien, sier Håbrekke til Dagbladet.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken