Gå til sidens hovedinnhold

Victorias bryllup blir hans 20.

Norges ledende hoffreporter er i rojal rus.

(SIDE2): - Ja, dette blir det 20. kongelige bryllupet jeg dekker i egenskap av Se og Hørs hoffreporter – og det første i Sverige. Så det var sannelig på tide, sier Kjell Arne Totland til Side2.

Victoria er favoritten
Totland har jobbet for ukebladet i 20 år når vi skriver 2011. Det har vært en begivenhetsrik tid, der han har fått med seg så godt som alt som har skjedd i de kongelige kretser. Fylkesturer, bryllup og andre store hendelser har preget arbeidshverdagen. Nå er han glad det endelig er duket for kronprinsesse Victorias bryllup.

Hun har vært en stor favoritt for hoffreporteren i alle år.

- Det er veldig hyggelig at det er Victoria som nå endelig står brud. Jeg har fulgt henne tett i alle mine år som hoffreporter og alltid satt pris hennes varme og vennlige vesen. Derfor unner jeg henne virkelig å ha funnet kjærligheten og lykken – og gleder meg til å se henne som brud, sier han.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Vil styrke monarkiet
Det har vært diskutert i både inn- og utland om hva et kongelig bryllup betyr for monarkiet og om det styrker folkets tro på det. I Norge bidro de to norske bryllupene i 2001 og 2002 til at troen på kongehuset ble styrket. Det mener Totland vil skje også i Sverige.

- Først og fremst er jeg overbevist om at Victoria blir en gladere og bedre kronprinsesse - og siden dronning - med mannen hun elsker ved sin side. Dessuten tror jeg Victoria og Daniel sammen kan bidra til å gjøre monarkiet i Sverige litt mer folkelig og noe mindre konservativt. Mer i pakt med tiden, for å si det slik.

Høydepunkt hjemme
Ettersom dette blir det 20. bryllupet i rekken av kongelige bryllup, trekker Totland fram to klare høydepunkt blant de mange store anledningen han har overvært.

- Det har vært mange flotte opplevelser – i mange land. Men våre to egne kongelige bryllup – Haakon og Mette-Marits i 2001 og Märtha og Aris året etter, står på mange måter som to naturlige høydepunkt, sier han.

Oslo og Trondheim var som kjent arena for de norske kongelige bryllupene - der de nære øyeblikkene er det han husker best.

- Det er så rart med det. Selvsagt husker man alt det storslåtte og grandiose glitteret. Men faktisk er det de små og nære øyeblikkene man kanskje husker aller best: Mette-Marits og Märtha Louises tårer i kirken, forteller han.

Blant de utenlandske bryllupene er det også rørende øyeblikk som huskes best - et bryllup uten tårer og lommetørklær eksisterer knapt.

- Máxima måtte fram med lommetørkleet da en argentinsk tango ble spilt under vielsen – og Frederiks tårer da han så sin brud komme inn i kirken. Og nå sist: Joachim som rørt omfavnet sine to små sønner framme i koret , da hans Marie trådte inn kirkedøren, sier han og viser til det danske prinsebryllupet i Møgeltønder i 2008.

Alle øyne på bruden
Victoria har selv uttalt at når bryllupsdagen er her, vil hun bære smykker og kanskje også kjole og en blomsterbukett som har stor symbolsk verdi i forhold til svenske tradisjoner.

Kjolen er viktigst - og vil diskuteres fra ende til annen når den store dagen kommer.

- Brudekjolene har vært mange og flotte – fra verdens ledende moteskapere. Jeg tror kanskje jeg vil nevne de enkle og sobre kjolene italienske Valentino laget til Marie-Chantal i 1995 og Máxima i 2002 som noen av kreasjonene jeg har likt best. Men aller høyest setter jeg nok fortsatt kjolen norske Ove Harder Finseth skapte til vår egen Mette-Marit i 2001 – en virkelig drøm av en kjole i hele 125 meter silketyll, sier Totland.

Denne uken er han én av over 70 norske reportere og fotografer som reiser til Sverige for å dekke kronprinsessebryllupet. Side2 skal selvsagt være til stede med undertegnede, samt kongeekspert Per Gunnar Sværen og fotograf Paul Weaver.

Les om forberedelsene her:Sverige i bryllupsrus

Bryllupet og alt av små og store hendelser i tre dager til ende dekkes både av Side2 og på Side2s kongeblogg som kan følges her!