Gå til sidens hovedinnhold

Hemmelig gjesteliste

1200 gjester er ventet til det store bryllupet. Svensk kongeekspert tror Hillary Clinton kan dukke opp.

(SIDE2): Selv om det svenske hoffet holder gjestelisten hemmelig inntil rett før bryllupet, spekuleres det i svensk media om hvem som får komme.

Konger, dronninger og presidenter er ventet til det som blir kalt tiårets største mediebegivenhet i Sverige - et kongelig bryllup med en tronarving har man ikke opplevd siden 1976. En del av gjestelisten er krystallklar, men noen spennende og litt mer uventede gjester kan dukke opp.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Kommer Clinton?
For det blir ikke bare rojale i selskapet, også presidenter er ventet å bli invitert. Victoria har nære bånd til Finland, og president Tarja Halonen (66) kan nok vente en invitasjon, det samme kan den islandske presidenten, Ólafur Ragnar Grímsson (66).

Amerikansk deltagelse kan det også bli, og selv om det er tradisjonelt sett vanligst å sende en ambassadør, så mener den svenske kongeeksperten Sven Hedman at siden det er en tronarving som gifter seg - så er det mye mulig at utenriksminister Hillary Clinton kan vente seg en invitasjon.

- USA sender som regel en ambassadør, men kanskje mener man at dette er så viktig siden Victoria er kommende statsoverhode, at de sender Hillary Clonton, sier han til Ockelbo Arbeiderblad.

Klare gjester
Daniel Westlings lokalavis Ockelbo Arbeiderblad håper det vil bli plass til venner og kjente fra hjemstedet.

Selvsagt vil venner og slektninger av kronprinsesse Victoria (32) og Daniel Westling (36) være selvsagte gjester i bryllupet. Det samme vil representanter fra regjeringen, som statsminister Fredrik Reinfeldt i spissen.

Fadder-bånd
Victoria er fadder til små prinser og prinsesser i både Norge, Danmark og Nederland, og båndene er svært nære også til det belgiske kongehuset.

- De norske og danske kongefamiliene kommer med samtlige. Bryllupet har høyeste prioritet, siden Victoria er kronprinsesse og blivende regent og statsoverhode, sier kongeekspert Sven Hedman til den svenske avisen.

Victoria er fadder til prinsesse Ingrid Alexandra (6), prins Christian (4) av Danmark, prinsesse Catharina-Amalia (6) av Nederland, prinsesse Eléonore (1 1 /2) av Belgia, og til prins Konstantin-Alexios (11) av det greske ekskronprinsparet, - så til bryllupet er iallfall foreldrene deres sikre gjester. Det samme er prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, som er nære venner av Victoria og Daniel.

Victoria er også fadder til datteren til sine nærmeste venner Caroline Kreuger Nilsson og Jesper Nilsson, så disse er selvsagt også selvskrevne i bryllupet.

Kong Harald er Victorias gudfar, det samme er dronning Beatrix - så de er med sine respektive helt klart bryllupsgjester.

Grekerne kommer
Kongeparet fra Belgia, dronning kong Albert og dronning Paola, er nære slektninger av den svenske kongefamilien, og er selvskrevne gjester.

Ekskong Konstantin og eksdronning Anne Marie ser nok fram til gresk bryllup i august, men skal altså først få med seg den svenske begivenheten i juni. Sønnen prins Nikolaos og Tatiana Blatnik gifter seg over sommeren.

Les mer her:Ja, det blir bryllup

Det spanske kongeparet er klare, fyrst Albert av Monaco og kongelige fra både Luxembourg, Japan og Thailand er ventet å stå på gjestelisten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Britiske gjester?
Om det blir noen kongelige deltakelser fra Storbritannia er fortsatt uklart, det eneste man vet er at dronning Elizabeth II ikke kommer. Hun deltar prinsipielt aldri ved utenlandske kongelige bryllup, men det er ikke umulig at prins Charles og kona Camilla kan dukke opp.

Kongeeksperten sier til avisen at til og med prins William (27) kan komme til å gjeste bryllupet.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Nære bånd
Dronning Silvia (66) har slekt i både Brazil og Tyskland, men hvem som deltar fra disse landene er usikkert.

Victoria var i fjor sommer i bryllupet til sine slektninger fra Bernadotte-slekten i Tyskland, så det vil etter all sannsynlighet komme flere representanter fra den delen av det svenske kongehuset til Stockholm 19. juni.

Kommentarer til denne saken