Gå til sidens hovedinnhold

Regningen: 64 millioner kroner

Pappa punger ut når Sveriges kronprinsesse Victoria gifter seg.

(SIDE2): Regningen for sommerens store kronprinsbryllup i Sverige er klar, og den blir på hele 64 millioner svenske kroner.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

I norske kroner tilsvarer det cirka 52 millioner.

To ukers fest
Det store kronprinsessebryllupet i Sverige skal bli svenskenes svar på de norske bryllupene, som har vært i løpet av dette tiåret. I forbindelse med kronprinsbryllupet skal det arrangeres en rekke aktiviteteter i dagene rundt selve bryllupsdagen i Stockholm.

Fra nasjonaldagen 6. juni og fram til bryllupsdagen 19. juni inngår hele den svenske hovedstaden i en stor festival kalt «Love Stockholm 2010», som en del av bryllupsforberedelsene.

Men det blir ikke billig. Regningen på 64 millioner skal betales med skattepenger, sponsorpenger og av kong Carl Gustafs private lommebok, skriver Aftonbladet.

Sponses av tv-kanal
Hovedsponsor for bryllupet blir den svenske TV-kanalen TV4, som allerede har betalt nær 10 millioner svenske kroner bare for reklamerettighetene til bryllupet.

En stor utgift er oppussingen av Storkyrkan, hvor paret skal inngå selve ekteskapet. Prislappen på oppussingen er beregnet til rundt 10 millioner kroner.

Tredoblet regning
I løpet av neste uke får kongen tilført 9,5 millioner fra den svenske regjeringen. Fem av disse millionene går rett til å betale bryllupsregningen, men resten er en generell økning av apanasjen.

- De pengene skal bygge opp kronprinsessens hushold på Haga slott, sier rådgiver Lena Westlin ved det svenske finansdepartementet til Aftonbladet.

Til sammenligning kostet det danske kronprinsbryllupet i 2004 kun 25 millioner. Svenskene ser nå ut til å snart tredoble den summen.

24. februar i år offentliggjorde det kongelige svenske hoffet at kronprinsesse Victoria (32) hadde inngått forlovelse med svenske Daniel Westling (36). Paret har vært sammen siden 2002.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Kommentarer til denne saken