Gå til sidens hovedinnhold

Carl Philip arver prinsesse Lilians hjem

Hele kongefamilien på plass da 97-åringen sovnet inn.

(SIDE2): Fredag ble prinsesse Madeleine(30) kidnappet av storesøster kronprinsesse Victoria (35) og åtte venninner til utdrikningslag. Ferden gikk til Sveits, men det som skulle være en morsom helg, gikk fra glede til sorg.

Lørdag fikk prinsessene beskjed om at deres elskede «Auntie», prinsesse Lilian, lå for døden. De avbrøt alpeturen, og reiste ifølge Expressen hjem til Sverige for å kunne ta farvel med grandtanten. De landet i Stockholm lørdag kveld, og dro straks til prinsesse Lilians hjem, Villa Solbacken, som ligger på Djurgården i Stockholm.

Da 97-årige prinsesse Lilian sovnet inn søndag kveld, var det med hele den svenske kongefamilien samlet rundt seg. Prinsesse Lilian har de siste årene vært rammet av demens, men har blitt behandlet hjemme.

Kongens minneord
Like før klokken 23 søndag kveld skrev kong Carl Gustaf minneord på hoffets hjemmeside, og uttrykte her kongefamiliens store sorg og savn:

- Prinsessen var svært elsket av vår familie, og vi minnes henne alle som en glad, morsom og slagferdig person. Hun var en sann gledesspreder, og hadde evnen til alltid å skape en god og hjertelig stemning rundt seg. Et svært elsket og avhold familiemedlem er nå borte.

Mandag er det igjen hverdag for det svenske kongeparet, som får Tyrkias president Abdullah Gül på statsbesøk. Det flagges på halv stang ved alle slott og ved kongelige bygninger i Stockholm etter prinsesse Lilians bortgang, men i anledning av statsbesøket blir flaggene heist til topps i tre timer. Mandag morgen ringte Stockholms kirker i ti minutter til minne om prinsessen, skriver Aftonbladet.

Carl Philip arver
Prinsesse Lilian var gift med kong Carl Gustafs onkel, prins Bertil. Han døde i 1997, men hadde et særlig nært forhold til prins Carl Philip, som var hans gudsønn. Prins Bertil testamenterte derfor Villa Solbacken til grandnevøen, på den betingelse at prinsesse Lilian skulle få bo der så lenge hun levde.

Det blir derfor prins Carl Philip som nå skal overta Villa Solbacken som sitt hjem i Stockholm.

Begraves lørdag
Det svenske hoffet kunngjorde mandag formiddag at prinsesse Lilian skal begraves fra Slottskyrkan førstkommende lørdag. Fredag vil Lilians båre stå på paradeseng i Slottskyrkan, og da blir det anledning for de som ønsker det til å ta et siste farvel med den populære prinsessen.

Det er ventet at også representanter for utenlandske kongehus vil være til stede under lørdagens begravelse. Danske dronning Margrethe er også prinsesse Lilians niese. Margrethes mor, dronning Ingrid, var prins Bertils eldre søster.

Prinsesse Lilian skal gravlegges ved siden av sin mann, prins Bertil, på den kongelige gravplassen i Haga-parken.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken