(SIDE2:) Kronprinsesse Mette-Marit er sykemeldt i tre uker på grunn av slitasjeskader på nakkevirvlene.

- Generelt oppstår slike skader etter en skade som har gått ut over leddene eller strukturer i områdene. Etter en viss tid vil kroppen reagere med å felle ut kalk og stive ut området. Det vil si at kroppen prøver å stive og beskytte det området, sier overlege Nils Gunnar Juel ved Avdeling for fysikalsk medisin på Ullevål sykehus til Nettavisen.

Torsdag meddelte Slottet at Mette-Marit er sykemeldt og avlyser sitt offisielle program som følge av dette. Kronprinsessen reiser derfor ikke til OL i Vancouver.

BAKGRUNN: Kronprinsessen sykmeldt i tre uker

Arvelig?
Juel presiserer at han snakker på generelt grunnlag rundt slitasjeskader. Han sier at hvis ikke kroppen er blitt skadet, så kan det være snakk om arvelige forhold.

- Det gjelder alle typer slitasjeforandringer, og det kan også gjelde i virvelsøylen. Det betyr ikke at man er syk, men er mer disponert for det.

Overlegen sier at mange har slitasjeforandringer, men ikke smerter. Man kan ha vondt i en periode også forsvinner det av seg selv.

Hvile og trening
Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet ønsker ikke å si noe om hvordan eller når skaden oppsto, men bekrefter overfor Side2 at kronprinsessen er syk.

- Jeg har ikke undersøkt kronprinsessen, men jeg har sett at hun har en krumhet i brystryggen sin. Det kan gi større belastning i nakken. Det er litt spekulativt å si dette for jeg kjenner ikke historien, men hun er litt krum i brystryggen, sier Juel.

Han synes det er vanskelig å si noe om hvor lenge en slitasjeskade på nakkevirvlene varer, eller hva man skal gjøre for å bli frisk da det er individuelt.

- Dette kan godt gå over etter hvile og trening. Har man mye vondt så kan man ta betennelsesdempende. Når smertene forsvinner så er det å komme i gang med å trene.

Falt i Ukraina
I oktober 2008 falt og slo Mette-Marit seg under et opphold i Ukraina, og pådro seg hjernerystelse. Det førte til at hun ble sykmeldt i fire uker.

Ifølge Slottet skal ikke sykmeldingen nå ha noen sammenheng med dette fallet.

- Det er ingen grunn til å tro at dette skyldes hendelsen i Ukraina, men slitasjeskadene ble oppdaget i forbindelse med fallet, sier Hagen til NTB.

Det var i oktober 2008 at Mette-Marit pådro seg en lettere hjernerystelse etter et fall i en trapp i hotellet Premier Palace Hotell i hovedstaden Kiev.

På grunn av fallet måtte hun også avlyse deler av programmet i Ukraina.

Kronprinsen og kronprinsessen skulle etter planen være til stede ved De olympiske leker i Vancouver 12. - 17. februar.