Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir han kongelig

Kronprinsesse Victoria og Daniel startet feiringen, men prinsesse Madeleine glimtrer med sitt fravær.

(SIDE2): Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling har sin lysningsgudstjeneste i dag.

Paret ankom Slottskirken i Stockholm og forventningsfulle svensker samlet seg på utsiden i formiddag.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

Kunngjør giftermålet
Lysning innebærer en kunngjøring overfor presten og menigheten om at det aktuelle paret skal gifte seg, og historisk er det på dette tidspunktet forsamlingen kan komme med innvendinger om ekteskapet.

- Det er i utgangspunktet en mottakelse for at de som gifter seg skal få gaver og, i dette tilfellet, la myndigheter og andre møte dem, sier etiketteeksperten Magdalena Ribbing til Aftonbladet.

Før var det et krav om lysning før giftermål, men dette er i dag frivillig. Det har ikke lenger noen juridisk funksjon.

Dagens seremoni innebar også nattverd, før det ble invitert til lysningsmottakelse på Slottet. Her skal gjestene også gi sine lysningsgaver til paret, som for ordens skyld er det samme som en bryllupsgave.

- Det er ideen bak en lysningsmottakelse, man går ikke tomhendt dit, forklarer Ribbing.

Sommerlig og «casual»
Den vordende brudgommen ankom kirken først, iført en elegant mørk dress. Han vinket til forsamlingen utenfor kirken og virket i godt humør.

Kronprinsesse Victoria på sin side tok imot sine egne foreldre da de ankom ti minutter før gudstjenesten startet. Hun har på seg en sommerlig, lyseblå kjole for anledningen.

Kong Carl Gustaf, dronning Silvia og lillebror prins Carl Philip er til stede, i likhet med Daniels foreldre Ewa og Olle Westling.

Etter opplesning fra Bibelen, salmesang og Trosbekjennelsen ble lysningen mellom Kronprinsessen og Daniel kunngjort klokken 11.55, etterfulgt av en felles bønn for paret.

Kirken er pyntet med små blomsterbuketter, og det er i hovedsak trompeter som står for musikken.

Vil få tittelen
På mottakelsen på Slottet vil blant andre statsminister Fredrik Reinfeldt være til stede for å gi sine gratulasjoner. Han fikk også gleden av å overrekke «folkets gave» til paret, som besto av intet mindre enn 1000 glass.

Disse glassene er tiltenkt å brukes i forbindelse med parets offisielle oppgaver i fremtiden. Det er 200 glass i fem forskjellige design, og samlingen er verdt rundt 250 000 kroner, skriver Aftonbladet.

Hoffet har også brukt anledningen til å bekrefte at Daniel vil få kongelig tittel ved ekteskapsinngåelsen.

Han skal fra 19. juni av kalles Hans Kongelige Høyhet, og har også fått titlene Hertug av Västergötland og Prins av Sverige.

Dette er en historisk hendelse i Sverige.

- Det er helt naturlig at han skal bli Kongelig Høyhet ettersom han gifter seg med en Kongelig Høyhet, sier historikeren Herman Lindquist.

Hvor er Madde?
En gjest uteblir i dagens feiring, og det er brudens lillesøster prinsesse Madeleine.

Hennes offentlige oppdrag har vært avlyst fram til i dag, og det var ikke klart hvorvidt hun ville delta på lysningen. Etter at hun brøt forlovelsen med Jonas Bergström i slutten av april har Madeleine oppholdt seg mest i USA, sist i Florida.

Bryllupet for Kronprinsesse Victoria og Daniel skal avholdes 19. juni.

3316

Kommentarer til denne saken