STOCKHOLM (SIDE2): - 19. juni er en magisk dato for den svenske kongefamilien, forteller Göran Alm, historiker og sjef ved Bernadottebiblioteket på Stockholm slott, under en pressebriefing i forbindelse med bryllupet.

Se bilder av ikoniske bryllup nederst i saken!

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Femte bryllupet
Hele fire svenske kongelige bryllup har blitt holdt på nettopp denne datoen - tradisjonen blir i dag opprettholdt av kronprinsesse Victoria (32) og Daniel Westling (36) og deres blir det femte i rekken.

- Det er jo ikke uvanlig at barn velger samme bryllupsdato som sine foreldre. 19. juni har blitt en betydningsfylt familietradisjon og en familiedag for kongefamilien. Og ikke minst var det passende at det falt på en lørdag, sier Alm smilende.

Du kan se bryllupet her: Følg bryllupet LIVE

Vakker
Da Silvia Sommerlath fikk sin prins (eller mer korrekt konge) 19. juni 1976, fulgte mange millioner verden over den vakre, mørkehårete skjønnheten skride ned kirkegulvet i en fantastisk brudekjole signert Dior og med kamédiadem.

Eksperter regner med at Victoria vil velge diademet, men kjolen den vil være kreert av en svensk designer, Pär Engsheden. Brudekjole skal være i eksklusiv silkeduchesse - men det er fortsatt det eneste man vet...

Les mer om fredagens gallaforestilling: Se, så forelsket!

Folkefest
Det var folk overalt da Carl Gustaf fikk sin dronning, og det er ikke noe unntak i dag. I Stockholm akkurat nå er bryllupsrusen utvilsomt til stede - det er ventet nær 250.000 folk til byen som lørdag ettermiddag heldigvis har sol og oppholdsvær.

Side2 har vært i Stockholm i tre dager, men det er først i dag på selve bryllupsdagen at folkefesten for alvor merkes. I hovedgaten Drottninggatan bugner det av folk med flagg og gratulasjonsplakater, jenter i brudekjolekledte og med tiaraer (i plast) ses overalt. Det skal feires at kronprinsessen endelig skal få mannen i sitt liv - og det om bare drøye to timer fra nå.

- Vi er veldig stolte av Victoria, hun klarer liksom alt hun. Victoria er en fantastisk ambassadør for landet vårt, og gjør god reklame. Hun er vel vår favoritt, ikke sant? sier Zarita Hall til sin venninne Gunilla Ericsson som nikker. Side2 tar en rask prat med de diademkledde kvinnene, som bor like i nærheten av Ockelbo og har reist til Stockholm med en eneste ting på agendaen - bryllup.

- Vi er stolte av å være nesten fra Ockelbo også, vi må jo støtte Daniel, smiler de.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra Finland
Sju år gamle Ada har reist fra Finland med mamma, pappa og lillebror.

- Hun vil se en prinsesse på ordentlig, forteller mammaen. Sjenerte Ada tar seg tid til et lite bilde - hun har selvsagt på seg prinsessekrone og er riktig så klar til festen.

- Dette bryllupet er kjempestort og får mye oppmerksomhet i Finland også. Så dette måtte vi ha med oss, forteller moren til Side2.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nærmer seg
Klokken 15.30 ankommer Victoria og kong Carl Gustaf Storkyrkan sammen med ti små brudepiker og brudesvenner. Etter om lag halvannen times tid i kirken, vil kronprinsessen være en gift kvinne - og vi får endelig se henne kysse sin prins på riktig.

SISTE FRA SVERIGE:
Fest - hjem - fest
Se, så forelsket!
Madde hylles
Victoria da og nå
Det bruden ønsker minst
Rett fra fest til båttur
Vi tester kongelige bobler
Mette-Marit reiste inkognito
Lader opp med bryllupsmimring
Sjekk Daniels forandring

Følg Side2s bryllupsblogg her!

3363