Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg vil takke dere for min prins

Victoria takket og hilste folket.

STOCKHOLM (SIDE2): - Jeg må få takke dere det svenske folket, dere har gitt meg min prins, sa kronprinsessen fra plassen på Lejonbacken.

Foran slottet jublet de mange tusen frammøtte.

- Vi, min make og jeg, fortsatte bruden og tittet på sin mann.

- Vi er så utrolig glade for at så mange ville feire denne dagen med oss. Dette er den største dagen i vårt liv, til nå, sa Victoria og smilte lurt mens gjestene applauderte.

Se flere bildeserier nederst i saken!

En time i kortesje
Etter en rørende, vakker og tradisjonell vielse var det klart for prins Daniel og hans Victoria å hilse på det svenske folket. I riktig svensk tradisjon betyr det kortesje i åpen vogn og sjalupptur.

Det er nøyaktig det samme kong Carl Gustaf og dronning Silvia gjorde for 33 år siden da de giftet seg.

Les hva Mette-Marit mente om brudeparet: Tomlene opp fra Mette-Marit

Oppholdsvær
Værgudene var på Victorias side, og kortesjen ble åpen, og ikke med glassvinduer rundt, slik det var fryktet hvis det skulle regne kraftig .

Firspannet kalles à la d´Aumont, det vil si at kortesjen kun trekkes av fire hester og ikke har noen kusk, opplyser det svenske hoffet.

Paraden rundt i Stockholms gater tok om lag en time, og på den tiden tilbakela de sju kilometer og glade tilrop for mange titall tusen oppmøtte som ville få et glimt av de nygifte.

Den svenske hovedstadens gater bugnet av folk med flagg, vimpler og utkledte som prinser, prinsesser og konger. Stemningen var forventningsfull og positivt på Gustaf Adolfs torg rett ved Operaen, og da kortesjen kom fordi ble de møtt av jubelrop.

Les alle sakene fra vielsen:
Kysset!
En trøtt, liten prinsesse
Se den vakre bruden
Se kjolene her

Kysset
Victoria og Daniel har voktet seg vel for å kysse i det offentlige rom - og selv etter at de ble forlovet for halvannet år siden, har de ikke kysset foran pressen.

Men på kirketrappen klarte ikke kronprinsessen å holde igjen lenger - lykkelig smilende kysset hun sin prins...

Følg Side2s bryllupsblogg her!

600 gjester
I kveld er det fest på Stockholm slott, der den aller siste av fire store fester skal gå langt ut i morgentimene. Her skal selvsagt familie, venner og alle av parets kongelige venner samles til en storslått middag klokken 20 i kveld.

Middagen holdes i nyrenoverte Rikssalen på slottet. 98 gjester skal samles på et langbord i den store salen, mens 38 runde bord er satt opp til de øvrige gjestene i tilhørende ordensrom.

Klokken 22 blir det kake i Bernadottegalleriet, og etter det kan festen virkelig starte med dans i rommet Vita Havet.

Norske laks
På menyen står blant annet norsk laks med trøfler, kalvefilet og jordbærmousse til dessert.

Side2 testet tidligere kongelige bobler, men det ble verken Bollinger eller Krug - men derimot Pommery i glasset. Sancerre hvitvin og Château Simon 2007 Sauternes rødvin var valgt til menyen.

Les også:Vi tester kongelige bobler

Se bilder under!

3418

3415

Kommentarer til denne saken