Gå til sidens hovedinnhold

Victoria får det som hun vil

Bryter med svensk tradisjon.

(SIDE2): Mandag ble det klart - kungen får følge sin datter til alteret om drøye tre uker.

- Dette er en statsseremoniell hendelse med stor symbolikk, ikke en vanlig vielse. Det er Sveriges konge som fører fram tronarvingen til alteret, sier kommunikasjonssjef ved det svenske hoffet, Nina Eldh, til Expressen.

Uheldig
De siste ukene har det vært mange kritiske røster i Sverige, som mener at kronprinsesse Victoria (32) ikke burde bryte med svensk tradisjon om å gå alene til alteret. Her hjemme har tradisjonen i årevis vært at brudens far har fulgt datteren opp kirkegulvet til sin kommende ektemann, men i Sverige strider det mot synet om at kvinnen ikke skal oppfattes som en eiendel som kan gis bort av en mann. Svenske prester og erkebiskop Anders Wejryd har uttalt at det vil være uheldig hvis tronarvingen går egne veier.

Men Victoria bestemte seg tidlig, og ønsket at pappa kongen skal være en del av vielsen. Det står heller ingenting i kirkeordningen om hvem som skal føre, om man går alene eller om ekteparet går sammen med opp kirkegulvet. Noen har riktignok vært på Vickans side i saken.

Les mer her:- Victoria må få bestemme selv

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Kongelig tradisjon
Selv om det kanskje ikke er svensk tradisjon, så er det kongelig tradisjon å bli fulgt til alteret.

- Kongens søstre gikk fram til alteret med farfaren, ettersom deres far var død, sier Eldh til den svenske avisen.

Kongen selv uttalte under sitt pågående statsbesøk i Kina at ønsket ikke å blande seg inn i diskusjonen.

- Det er så mange oppfatninger, at man, ja, sa Carl Gustaf til avisen.

Personlig
Så blir det altså Victoria som selv får bestemme. Hun har uttalt i et intervju tidligere at selv om det er en stor begivenhet for mange, og vil bli fulgt verden over, så er det hennes bryllup og hun vil at det skal føles personlig.

Kongelig symbolikkbruk i både brudebukett, ved å bli fulgt til alteret av pappa og sikkert også i brudekjole og diadem vil være sterk på bryllupsdagen.

Kommentarer til denne saken