Gå til sidens hovedinnhold

Har tapt 700.000 på aksjer

- Kronprinsparet kunne investert pengene bedre, sier fondsekspert.

(SIDE2): Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits Humantiære Fond har investert mesteparten av sin egenkapital i diverse verdipapirfond, inkludert aksjefond der kursen har gått kraftig ned det siste året, skriver VG.

Kronprinsparet har tapt over 700.000 kroner, sammenlignet med investeringens bokførte verdi i 2007. Kronprinsparets Humantiære Fond har en egenkapital på over 13 millioner kroner. Av dette er cirka 11, 8 millioner kroner investert i tre ulike Nordea-fond. Fondsekspert Stian Thorsrud i Dine Penger, mener de kongelige kunne investert lurere.

- Dette er helt ok plasseringer, men det kunne vært bedre. Nordea Internasjonale Aksjer II har siden det startet gjort det gjennomgående dårligere enn sin sammenligningsindeks, sier han, og lar seg heller imponere av kronprinsparets valg av norsk aksjefond.

Kommunikasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet sier til VG at fondets plasseringer er gjort på langsiktig perspektiv. På spørsmål om fondets styre vil revurdere sine aksjeinvesteringer opplyser han at «ethvert styre må til enhver tid følge med i utviklingen av hvordan fondsmidlene blir forvaltet».

Den norske stat har bidratt med mye penger til kronprinsparets fond. Fondet mottok penger i forbindelse med deres bryllup og fem års bryllupsdag. I fjor økte fondets egenkapital, først og fremst på grunn av bursdagsgaver som ble gitt til kongeparets 70-årsdager.

Kronprinsparets Humanitære Fond ble opprettet i forbindelse med bryllupet i 2001 og har siden gitt støtte til prosjekter i inn- og utland. I Norge går pengene til prosjekter som skal styrke barn og unges oppvekstvilkår og fremme inkludering. I utlandet støttes arbeid innenfor helse og utdanning. Kronprinsparet deltok aktivt i opprettelsen av fondet og holder seg oppdatert på styrets vedtak. Gjennom Kronprinsparets Humanitære Fond arbeider kronprinsen og kronprinsessen med saker de begge er opptatt av.

Kirkens Bymisjon, Røde Kors og Norsk Folkehjelp har tidligere mottatt pengegaver fra fondet. I utlandet har blant annet organisasjoner i Uganda, Zambia og Etiopia mottatt støtte.

(Kilde: kongehuset.no)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken