(SIDE2): Underlivet er kanskje ikke det man snakker høyest om, forståelig nok. Det er en privat greie og det er ikke det mest naturlige temaet rundt middagsbordet, noe som kanskje er helt greit for de fleste.

Men det betyr ikke at man ikke skal bry seg om hvordan det står til med pH-balansen og bakteriefloraen i underlivet.

Lukter forskjellig

I skjeden finnes en rekke bakterier som har som oppgave å holde skjeden ren. For at dette systemet skal virke, må miljøet i skjeden være surt - det skal ikke endres, skriver Norsk Helseinformatikk.

Ifølge Store medisinske leksikon skal utflod ha en vannklar til lys gul farge med frisk (eplelignende) lukt.

Lommelegen.no skriver på sine nettsider at vanlig utflod lukter normalt litt syrlig og at de fleste ikke opplever denne lukten som «vond». Samtidig påpekes det at mennesker er veldig forskjellig når det gjelder hvor følsomme vi er for ulike lukter.

Sunn og frisk pH-balanse

- En sunn vagina har en naturlig sur pH, samt en rekke gode bakterier som avverger infeksjoner, sier Mary Rosser, gynekolog på Montefiore Medical Center i New York, ifølge Womenshealthmag.com.

Legen forklarer at maten du spiser kan endre pH-balansen i skjeden, noe som også kan påvirke hvordan underlivet lukter (og smaker for den saks skyld).

Ifølge Rosser så kan for eksempel krydder, hvitløk, rødt kjøtt, melkeprodukter, brokkoli og alkohol gi en kraftigere lukt og smak. Frukt og juice kan gi bidra til at lukten blir mindre skarp.

Samtidig understreker gynekologen at denne effekten fra ulike mat- og drikkevarer kun varer i to til tre dager.

Ifølge Mary Rosser så er frukt, grønnsaker, fullkornsprodukter og rikelig med vann bra å spise for å ha en frisk vagina med en stabil pH-verdi. Hun mener også at gresk yoghurt vil være smart å inkludere i kostholdet da yoghurt bidrar med probiotika som kan hjelpe skjeden med å opprettholde en sunn og sur pH-balanse.

Legen tipser også om at det kan være lurt å kutte ned på sukkerinntaket.

- Kvinner som har vanskeligheter med å kontrollere blodsukkeret sitt på grunn av diabetes kan gi økt risiko for soppinfeksjoner, sier Mary Rosser.