(SIDE2): - Det fins bare fire kvinnelige kroppsbyggere i Norge.

I hvert fall som konkurrerer, ifølge Kenneth Foss i Norges Kroppsbygger- og Fitnessforbund (NKF). Han er styremedlem og ansvarlig for Athletic Fitness.

Søndag 26. september arrangeres Norway Open i Askim og lørdag 02. oktober arrangeres det NM i Oslo.

Side2 har i den anledning en serie om kvinner som driver med kroppsbygging og fitness. Følg med!

Sporten som for mange oppfattes som ekstrem og sær består av 400 konkurrerende medlemmer, hvor omtrent halvparten er kvinner.

De fleste konkurrerer i Body Fitness, ifølge Foss - som påpeker at det bare er fire konkurrerende kroppsbyggere i Norge.

- Det blir for ekstremt for de fleste kvinner, sier han.

Selv er han aktiv kroppsbygger som kom på en 7. plass i Nordisk Mesterskap i 2008.

LES MER HELSE HER

Høyt nivå
Han kan fortelle at rekrutteringen de siste to årene har vært høy og at Norge gjør det bra internasjonalt, særlig i Bodyfitness for kvinner.

- I oktober sender vi fire kvinner til VM. To av jentene kom på henholdsvis første og andre plass i EM i fjor, sier Foss.

Nivået i Norge er såpass høyt at forberedelsene for konkurranse i utlandet blir omtrent lik som i Norge.

- Vi er et lite land, men nivået i Norge er høyt og vi har forholdsvis mange utøvere i forhold til størrelsen, sier Foss.

Kvinner i Norge kan konkurrere i fire ulike kategorier; Women Bodybuilding, Women classic bodybuilding, Women bodyfitness og Women Athletic Fitness.

Slik beskriver Kenneth de ulike kategoriene:

BODY FITNESS: Basert på tre runder, bare bedømming av kropp. En fordømming som er i sort bikini. Deretter finalerunde som de beste går videre til. Posering i badedrakt og bikini med «bling». Bare for damer.

ATHLETIC FITNESS: Blanding av både styrkemomenter og vanlig line up for bedømming av kropp. Både for menn og damer. Første runde er symmetrirunder - damer stiller i sort bikini, sort bokser for menn. Symmetri, fysikk, muskeldefinisjon og hvordan man fremstår på scenen bedømmes. Runde to er styrkemoment. Da er det om å gjøre å ro lengst mulig i ett minutt. Deretter følger ett minutt pause også vise hvor mange «dipps» man klarer. De seks beste går videre til finalen – som handler om bedømming av symmetri, muskelmasse og muskeldefinisjon.

Damene er barbeint under Athletic fintess, i body fitness bruker man sko.

Fitness går også i høydeklasser, ikke i vekt som menn. En klasse under 163, og en over 163 cm.

KROPPSBYGGING: I body building finnes det flere klasser som rangeres etter vekt.

Classic body building er vekt og høyde regulert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I kroppsbyggerkonkurranser foregår det en fordømming om morgenen. Da stiller man i sort poseringsbukse, og blir vurdert på fysikk, symmetri, muskeldefinisjon, muskelmasse og hvordan du fremstår på scenen. Seks beste til finalen. Først med vanlig line up og sammenligning. Deretter posering - show og posering etter eget ønske. Varer i ett minutt. Fri program, posering til musikk i ett minutt. Line up og prisutdeling.

Alle utøvere som stiller internasjonalt må ha en topp-3 plassering fra et Nordisk Mesterskap.

- Skal være feminine
Søndag 26. september arrangeres det altså Norway Open i Askim og lørdag 02. oktober arrangeres det NM i Oslo.

- Det er mange ting som er viktig når kvinnene står på scenen og viser seg fram. Dommerne ser på symmetri og fysikk. De skal ha muskelmasse, men allikevel være feminine, sier Foss.

At musklene er definerte er kanskje det viktigste, men både hår, sminke, tøy og hvordan kvinnene beveger seg på scenen spiller inn.

- At de kan gå på høye hæler er en viktig del av konkurransen, sier Foss.

Leser vi på forbundets sider kan vi se at nytt av året er at det er lov med valgfrie sko i badedraktrunden, noe som vil si at både pumps og åpne tær er tillatt. Det er heller ikke lov med «removable tan» (krem som kan tørkes av, for eksempel av typen Dream Tan Cream).

- Det betyr ikke at alle må ta solarium for å være brune, men man bruker en form for «beis» som males på kroppen. Mørk, tynt lag med olje utenfor, sier Foss.

Urettferdig fokus
Idretten er også forbundet med sin del av dopingrykter, men Foss mener dette er et noe urettferdig fokus.

- Jeg tror grunnen til at søkelyset blir rettet mot vår idrett er fordi det er så stort fokus på kropp. Vi kjører ingen dopingkontroller på våre stevner her til lands, rett og slett fordi vi er et lite forbund og har ikke ressurser til å gjøre det. Utøvere som stiller i EM og VM må selvsagt gjennom dopingkontroller, som alle andre utøvere i andre idretter, påpeker han.

Les flere saker fra Side2. Besøk vår forside her.