HARSTAD/TROMSØ (Nordlys.no): Tidligere toppmodell Inger Lise Ebeltoft jobber i dag for Universitetssykehuset i Nord-Norges kulturavdeling.

Denne saken er levert av avisaNordlys.

Modellkarrieren som startet smått allerede da hun var 14 år, ble lagt på hylla i 2003. På høyden av sin karriere var hun en av de mest ettertraktede modellene i verden, og kunne tjene 250.000 kroner per oppdrag.

Nå figurerer Ebeltoft i journalist Robert Greiners siste bok «Nordnorske Vinnerskaller», hvor hun blant annet avslører at hun takket nei til å stille opp for Playboy etter en nakenscenene i filmen «Eve» som ble spilt inn i 2002. Til Nordlys sier Ebeltoft at modellyrket kan være tungt og vanskelig til tider.

– Man skal konstant være under lupen. Det er tøft å alltid bli sett objektivt på. Å ha fokus på kosthold og trening i seg selv, er ikke så ille, men det er når det kommer ned på millimeterstadiet at det begynner å bli ekstremt, sier Ebeltoft.

LES OGSÅ: Tromsømodell gjør comeback.

Ble eldre

I Robert Greiners bok får vi blant annet lese at hun som 26-åring danket ut 400 andre håpefulle kvinner til hovedrollen i «Eve». Nakenscenene i filmen opplevde hun som ubehagelig. Spesielt da hun fikk vite at filmen skulle vises i hjembyen Tromsø. Før innspillinga startet hadde hun gråten i halsen, men likevel sto hun for rollevalget. I dag sier Ebeltoft at hun er mer fornøyd med sin egen kropp, enn det hun var tidligere.

– Det handler om at man etter hvert blir mer voksen. Jeg fikk barn, sluttet som modell, og begynte i en annen bransje. Når fokuset på kropp blir mindre, blir man mer fornøyd med seg selv.

Se bildeserie av Inger Lise Ebeltoft.

Mer usunt

På hobbybasis driver Ebeltoft i dag et lite mobellbyrå i Tromsø. Til sine modeller forteller hun at det er viktig gi seg mens leken er god.

– Så lenge de synes det er artig og at yrket gir dem noe, så skal de bare holde på. Det er viktig at det ikke blir for mye stress, og at fokuset på slanking ikke blir for stort.

Selv fikk hun høre allerede i begynnelsen av 20-årene at hun var flott å se på, men at hun helst skulle gått ned 10 kilo for å passe inn i bransjen.

– Når jeg ble over 20, var det ikke så enkelt å passe inn i xxs-størrelser lengre. Det ble mer slitsom å passe inn i bransjen.

Ebeltoft sier at hun helst skulle vært modell 10 år tidligere, på begynnelsen av 90-tallet da modellene så sunnere ut.

– Etter hvert dukket denne heroin chic-looken til Kate Moss og Jodie Kidd opp. Da skulle alle modellene være sylslanke.

NORDNORSKE VINNERSKALLER: - Her kan folk slutte eller få sparken på dagen. Alle har «pistolen» mot hodet

Livsstil

Hun tror ikke modellbransjen i dag er noe verre enn tidligere, men at presset på unge jenter likevel er større. Dette på grunn av voksende kroppsfokus i sosiale medier, på blogger, og et generellt økende fokus på skjønnhet og ekstremtrening.

– Ingenting som går over på det ekstreme er bra. Jeg liker at jenter har fokus på trening og kosthold, men når fitness-bølgen går over til det ekstreme, er det ikke sunt.

Selv måtte hun kutte sjokolade, potetgull med dip, og sene kosekvelder med venninnene da hun var ung. Samtidig hadde hun en familie som passet på at det ikke skled for langt ut.

– Modellyrket blir jo en livsstil der man må tilrettelegge, og prioritere bort enkelte ting som sene kvelder med potetgull-kos, sier hun.

Nakenhet

I Greiners bok går det fram at karrieren kom til et vendepunkt da Ebeltoft ble øyenvitne til terrorangrepene i New York 11. september 2001. Ebeltoft så mennesker hoppe i døden, og hun ble selv dekket av støv fra de sammenraste tårnene. Søvnproblemer, manglende fokus på kosthold og trening, smilet satt lengre inne, og hun klarte ikke stråle foran fotografen. I boka får vi også lese at hun utviklet astma, og ble følsom for høye lyder.

I boka forteller hun at hun ikke savner modellbransjen, og nakenpresset som fulgte med. Nå er hun mest opptatt av å forberede unge modeller på hva som venter dem.

– Det var et konstant press om nakenhet i bransjen, sier hun i boka.

Det framkommer også at hun er lettet over at modellkarrieren er over.

Vinnerskaller

«Nordnorske Vinnerskaller» kom i ut for omlag en måned siden. 17 nordnorske personligheter som har bemerket seg ute i den store verden er intervjuet.

– Nord-Norge og nordlendinger gjør ofte ting i verdensklasse, og det har vært interessant å intervjue flere av dem som har nådd ut, sier Robert Greiner.

Han sier at historiene kan passe fint som inspirasjon til andre i jula.

– Dette viser at det er fullt mulig å nå ut i den store verden også fra Nord-Norge.

LES FLERE SAKER FRA NORDLYS HER