Gå til sidens hovedinnhold

Krymper Asias kjemper

Verdensbanken «raserer» økonomiene i Kina og India.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Verdensbanken hevder at vekstøkonomiene Kina og India er rundt 40 prosent mindre enn tidligere estimater etter at de har revidert innbyggernes økonomiske kjøpekraft, ifølge Associated Press.

NA24 - din næringslivsavis

Ved å benytte seg av konsumentenes relative kjøpekraft fremfor å konvertere BNP-statistikken til amerikanske dollar, noe som ikke tar høyde for de store variasjonene i dollarens kjøpekraft fra nasjon til nasjon, har verdensbanken kommet frem til det oppsiktsvekkende resultatet.

Kina nest størst
De nye tallene viser at Kina er verdens nest største økonomi med en BNP tilsvarende 9,7 prosent av den globale, etter USA som står for 23 prosent av verdens BNP. De tidligere estimatene lød på at Kina stod for 14 prosent av verdens BNP.

Japan er på tredjeplass, Tyskland fjerde før India havner på femteplass med over fire prosent av jordens totale BNP. Til sammen står disse fem landene for halvparten av verdens ytelse.

- Flere fattige
De nye estimatene hevder også at antallet kinesere som lever på mindre enn en dollar dagen er på nesten 300 millioner, noe som er en ekstrem økning fra tidligere estimater på 100 millioner.

Verdensbanken sier imidlertid også at tallene, som all statistikk, kan være feilaktige og at de bør behandles som anslag.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien