Gå til sidens hovedinnhold

Styrtrik modell utfordrer Putin

Russlands svar på Paris Hilton frykter ikke den tidligere KGB-agenten.

I Russland er Ksenija Sobtjak best kjent som den omstridte programlederen for «Big Brother», en festløve og skandalemaker, og som en modell som gjerne kaster klærne i Playboy.

Men Sobtjak deler etternavn med mannen som på slutten av 90-talllet i Vesten ble omtalt som Russlands mulige neste president.

Kjent politikerfar

Anatolij Sobtjak, Ksenijas far, var borgermester i St. Petersburg mellom 1991 og 1997 (da Leningrad), og en ivrig forkjemper for demokratiet. Vladimir Putin var i sin tid en av Anatolij Sobtjaks rådgivere, men rollene byttet da Sobtjak flyktet til Paris på grunn av korrupsjonsbeskyldninger i 1997, og Putin seilte opp som presidentkandidat i 1999.

Anatolij Sobtjak returnerte til Russland i 1999, men døde året etter av hjerteslag.

Søndag 4. mars er det på nytt presidentvalg i Russland, og nå er det ikke lenger i sladderpressen Ksenija Sobtjak får mest oppmerksomhet. Russlands førstebabe viser seg som en av Putins argeste kritikere.

Med Sobtjak i spissen lanserte MTV i Russland det politisk prateprogrammet «Gosdep». Det første programmet het «Hvor fører Putin oss?», og skal ifølge The Sun ha doblet kanalens seertall.

Det ble imidlertid med det første programmet. Allerede uken etter ble showet fjernet fra sendeskjemaet. Da skulle opposisjonens største blogger, Alexej Navalnilj, vært gjest.

- Jeg beklager, men det kan se ut til at «Gosdep» ble lagt ned på grunn av meg, skrev han på sin blogg.

Ifølge MTV i Russland ble programmet lagt ned fordi «seerne er mer interessert i showbusiness, tenåringsserier og musikk».

Ingen «dum blondine»

Det var ikke første gang Ksenija Sobtjak kritiserte Putin. 24. desember 2011 talte hun til rundt 100.000 personer som demonstrerte mot Putin i Moskva. Talen ble sendt på nasjonal TV. Hun har også kritiskert Putin i sin spalte i den russiske utgaven av magasinet Tatler.

Ksenija Sobtjak har nok av mange vært oppfattet som en «dum blondine», og blir gjerne omtalt som landets svar på Paris Hilton.

Men Ksenija er flasket opp med politikk og er utdannet innen internasjonal politikk, med en master i statsvitenskap.

- Hun er nok ikke dum. At en sånn person stiller seg bak demonstrasjonene er viktig. Hun er vakker og kjent. Hun er viktig som forbilde og for å nå fram til de yngre, sier Lena Jonson ved Utenrikspolitiska instituttet i Stockholm til VG mandag.

Putin har vært en venn av familien i en årrekke, og ifølge den russiske avisen Moscow News er det en av årsakene til at Ksenija Sobtjak taler relativt fritt mot ham.

- Putins hengivenhet overfor sobtjakfamilien antas å gi Ksenija Sobtjak en beskyttet status, noe som kan forklare hvorfor hun er så dristig, skriver avisen.

Det kan forklare hvorfor hun kunne gi den omstridte lederen av Putins ungdomsbevegelse Nasji en overhøvling fordi han spiste på en dyr restaurant, og i tillegg publiserte en video av det hele på internett.

En annen forklaring kan ligge i at Ksenija Sobtjak i virkeligheten ikke har så mye å si i Russlands politiske landskap.

- Jeg har ikke tro på at hun kommer til å spille noen rolle som samlende figur i opposisjonen, sier Helge Blakkisrud ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt til VG.

- En diktator

Vladimir Putin er i dag statsminister i Russland, men stiller igjen som presidentkandidat for partiet Forente Russland, og vil etter all sannsynlighet bli Russlands neste president etter valget 4. mars 2012.

Putin var president i landet i to perioder, fra 2000 til 2008, og har vært gjenstand for mye kritikk. Flere avgjørelser gjort av Putin har blitt betegnet som udemokratisk av både uavhengige russiske medier og vestlige regjeringer. Organisasjonen Human Rights Watch beskrev Putin i 2008 som en diktator på linje med Robert Mugabe og langt fra alle ønsker ham tilbake i presidentrollen.

Enkelte skal være villige til å gå svært langt i å hindre at Putin blir landets overhodet for tredje gang.

27. februar pågrep russiske sikkerhets- og etterretningstjenester flere mistenkte som anklages for å ha planlagt et attentat mot statsminister Vladimir Putin.

Planen skal ha vært å drepe Putin i Moskva rett etter presidentvalget 4. mars, melder russiske statlige medier. Arrestasjonene skal ha funnet sted i havnebyen Odessa ved Svartehavet.

Talsmann for Putin, Dmitry Peskov, bekrefter påstanden om det planlagte attentatet overfor det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS. Men talsmannen nekter å kommentere saken ytterligere.

Ettertraktet og singel

Magasinet Tatler kåret i 2009 Russlands mest ettertraktede kvinner basert på damenes formue og kjendisstatus. Ksenija Sobtjak tronet på toppen.

Ksenija Sobtjak er også en figur i motebransjen, med egen skokolleksjon. Her stiller hun opp i mer pikant utkledning enn de fleste andre politiske stemmene i Russland:

4952

Kilder: Wikipedia, The Sun, VG

Kommentarer til denne saken