Antarktis regnes som det kaldeste stedet på jorden, men er stort sett øde med unntak av pingviner og seler ved kysten. På Plateu-stasjonen kommer temperaturene ikke sjelden ned i 84 kuldegrader, og gjennomsnittstemperaturen ligger på 36 kalde, ifølge nettstedet wisegeek.com.

Nesten 90 kuldegrader
- Forklaringen på at det blir så kaldt er ganske enkel. Mangel på solvarme på klodens poler, og avstand fra sjøvarme kan gi ekstreme temperaturer, sier meteorolog i Storm Weather Center, Roar Hansen, til Nettavisen.

Rekorden for det kaldeste stedet går imidlertid til Vostok stasjon. Her krøp gradestokken helt ned til 89 minusgrader 21. juli 1983. Foruten forskere bor det ingen personer på Antarktis.

Det frister kanskje mer å ta en tur til Hawaii? Vel, her er det også muligheter for kuldegrader. Rekorden fra 1961 lyder på ti kalde.

Les også: Her er «Den greske snøguden»

Verdens kaldeste by
Vintrene i Sibir er kjent som kalde, og ikke uten grunn. Sibir er det kaldeste befolkede området i verden. Landsbyen Oymyakon har en kulderekord på hele 71,2 kuldegrader. Dette hindrer likevel ikke 900 personer fra å bo der. Gjennom hele vinteren, som varer i ni måneder, er temperaturen stort sett lavere enn 50 minusgrader.

Området er så kaldt at plastposer fryser på få minutter og knuses som glass!

I Argentina er det imidlertid varmt. Som regel. I juni 1907 ble det målt - 33 grader i den argentinske byen Sarmiento.

Man kan heller ikke gardere seg mot frost i Afrika. I Ifrane i Marokko ble det målt - 24 grader i februar 1935.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Les også: Se, det snør i Afrika!

Skal man overleve på et av verdens kaldeste steder er man nødt til å tilpasse seg miljøet. Kulden forårsaker alt fra bensin og penneblekk som fryser, til batterier som lades ut og lunger som kollapser. Sistnevnte fører til at barn ikke kan leke ute i lengre perioder av gangen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Også i Norge
Selv om vi ikke har vært nede på Antarktis-nivå er ikke kulderekordene her til lands noe å kimse av. 1. januar 1886 var det hele 51,4 kuldegrader i Karasjok. Røros er også kjent som et av de kaldeste stedene i Norge, og målte i 1914 50,4 minusgrader.

- Noe av grunnen til at det blir så kalt i Røros er kombinasjonen av at det ligger i innlandet, men samtidig i høyden, forklarer meteorolog Hansen.

(Artikkelen fortsetter under kartet.)

HTML EMBED

Man skulle kanskje tro at de aller laveste temperaturene blir målt på fjellet, men slik er det ikke.

- Ved fravær av solvarming trekker bakken til seg det som er av varme, og det blir derfor kaldest helt nede ved jorden, forklarer Hansen.

Kulderekorden for Norden innehas av Sverige som hadde - 52,6 grader i Vuoggatjålme i februar 1966.