(SIDE2): - Jeg skal aldri, aldri, aldri gjøre det igjen, skrek 4-åringen etter å ha fått løs (resten) av tungen sin fra den rimete metallstolpen i barnehagen.

Som seg hør og bør er små barn nysgjerrige av natur - og like fristende som det er å spise snø, er det å stikke tunga borti rim og is. Selv om det befinner seg på metallgjenstander. Hvem har ikke forsøkt det selv som barn, for så å innse at den eneste måten å få tunge og lepper løs på, er å rive den løs...

Kuldegrader
Kong Vinter har nå lagt seg over hele landet, og det gjør faren for at småbarn fryser fast tungene sine stor.

Bildet øverst er fra en barnehage i Telemark, der det for tiden er mellom 8 og 12 minusgrader, og er tatt av den uheldige jentas pappa:

- Jeg skjønte ikke hvorfor hun ikke kom, men da hun begynte å grine skjønte jeg det. Hun prøvde å rive seg løs.

Men å fortelle sin håpefulle at det ikke er så lurt å slikke på metall utendørs, kan like gjerne fungere som en spennende utfordring - da skal man i hvert fall forsøke. Men farlig er det nok ikke.

- Jeg har knapt sett noen tilfeller komme til legevakta i løpet av de 25 årene jeg har jobbet på skadeavdelingen, sier overlege Knut Melhus ved Oslo legevakt til Side2.

Lunkent vann
Melhus sier det nok er mest ubehagelig og vondt, men at tunga har en fin evne til å gro raskt. Men har man satt fast tunga og ikke revet den løs, er lunket vann det beste rådet for å unngå å rive av seg hud.

- Det kan umulig være noe stort problem, og barn river seg løs selv med en gang de setter seg fast i noe, sier Melhus, og legger til:

- Men jeg har ikke hatt noen erfaring med dette siden jeg selv gjorde det som 6-åring.

Med vår uheldige 4-åring gikk det bra.

Ifølge pappa var hun ikke særlig lysten på å spise samme ettermiddag, men dagen etterpå var det vonde over og hun var mest opptatt av at det var flaut og at de andre i barnehagen ikke skulle få greie på hva som hadde skjedd.

- Men det var ikke noen god følelse å se det skje, sier pappa.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!