Gå til sidens hovedinnhold

Kule fugler lander i Norge

De har sjarmert amerikanerne i senk, er favoritt til Oscar, og har gitt begrepet parringslek et nytt innhold. Nå kommer pingvinene til Norge.

(SIDE2): Ingen ante at fransk dokumentar kunne være gøy. Men det var før Luc Jacquet brukte tryllestaven og skapte filmen «March of the Penguins». Her følger vi keiserpingvinenes mange mils lange ferd til hekkeplassene i Antarktis.

  • Se bildene fra filmen nederst i saken

Egne stemmer

I den franske varianten er de enkelte pingvinene tildelt stemmer, mens i den amerikanske utgaven er dette blitt omarbeidet, til én narrativ historie, lest av skuespilleren Morgan Freeman.

Mange mener den franske vrien er bedre, men like fullt er dette en film som har lagt verden for sine spesielle føtter.

Erotikk og kjærlighet

Det som har fascinert filmkritikerne mest, er hvordan Jacquet har klart å komme så tett på pingvinene. Filmen er milevis fra den betraktende naturdokumentaren og går rett inn i handlingen og skaper en historie med pingviner som hovedrolleinnehavere.

I forbindelse med DVD-lanseringen fortalte regissøren at han hadde tatt bort flere parringsscener fra filmen, fordi dette ville ta bort fokusen fra fuglenes kjærlighetsliv.

- «March of the Penguins» er en kjærlighetshistorie. Paringsscenene ville etter min mening overskride grensen mellom pornografi og erotikk, forklarer Jaquet til ContactMusic.com ifølge Filmweb.

«Pingvinenes marsj» har norsk premiere 13. januar 2006. Men den er nå utkommet på DVD og tilgjengelig for salg på de internasjonale utsalgene på Internett. Så den som vil se noe annereldes på hjemmekinoen, kan ta gleden på forskudd.

Het Oscar-kandidat

Filmen er blitt franskmennenes favoritt til Oscar neste år. Den slo også alle rekorder for fransk film da den vagget sin seiersgang på amerikanske kinoer i sommer, og ble den andre mest solgte dokumentaren i USA, bare slått av Michael Moores «Fahrenheit 9/11».

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken