RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Arif Salum debuterer med langspilleren "Highend/Asfalt" denne uken. Foto: Gitte Johannessen / NTB
Arif Salum debuterer med langspilleren "Highend/Asfalt" denne uken. Foto: Gitte Johannessen / NTB Foto: Gitte Johannessen (NTB) (NTB Tema)

- Det kunne gått mye verre med meg

Sist oppdatert:
Arif går rett i strupen på sin egen oppvekst  i låten som åpner debutplateballet hans.

(Kultur): Han synger om faren («narkoman og dopdealer»), som han likevel så opp til («søppelsekker fylt med tusenlapper inni skapet, mamma løy, sa han negern jobba inni banken»), og om livet på Bogerud og ting som preget ham («de drepte Benjamin, de fittenazistene»). Ungguttene levde hardt («dette er ikke jovial shit, dette er ikke for de lytterne, dette er for gangene vi slåss og poppa hyppere»).

– Det er som en samtale mellom Arif som barn, ungdom og voksen. Dette er låten jeg alltid har hatt lyst til å gjøre, sier Arif Salum til NTB.

Kunne gått verre

Han har prøvd før, men det ble ikke bra nok, så forsøkene på oppvekstskildring ble lagt bort. Nå nærmer han seg de 30 og mener tiden er inne.

– Kanskje jeg ikke hadde ferdighetene før, kanskje jeg ikke klarte å gjøre den så nedstrippet som nå? undrer han. EP-en «Aldri og alltid» fra 2013 var en peker i denne retningen, der han «prøvde å kommunisere med emosiden alle har». Nå fullfører han løpet med den sterkeste introen som har vært å høre på lenge.

– En mørk og dyster start på en debutplate?

Arif Salum debuterer med langspilleren «Highend/Asfalt» denne uken, og byr på både mørke og party.

– Slik måtte det være. Jeg har lagt så mye til side, jeg har en happy utstråling, og prøver å gjøre negative erfaringer til positive. Men jeg ville fortelle hvor jeg kom fra, det er ganske unorsk, og det kunne gått mye verre med meg. Jeg ville ikke byttet barndommen min med noen – den har gjort meg til den jeg er. Jeg har på mange måter lyst til å formidle disse historiene til andre, flere enn mine egne venner. Jeg tror ikke alle kan leve seg inn i det jeg synger om. Jeg har et håp om at alle kan like det, selv om ikke alle kan føle det.

Våget avstikker

Introen drar i gang Arifs første langspiller «HighEnd/Asfalt», som følger etter to godt mottatte EP-er og Urørt-seier i 2013 under artistnavnet Phil T. Rich. Skiven drar også i muntrere retninger – hele veien til tilløp til lettere disco.

Arif medgir at han kunne gjort det lettere for seg selv, om han hadde fortsatt i det partysporet som den første EP-en «Kom Så Tok Færdiih» bar bud om.

– I stedet turte vi ta en avstikker til venstre. Jeg er glad jeg ventet. Det var ingen snarvei, men det kan hjelpe oss på lengre sikt. Albumet nå er blitt en fin oppsummering av min personlighet, som går fra lættis og jovial til det seriøse og mørke, sier Arif som blander gatespråk med det velformulerte.

Ikke rart, med en noe schizofren oppvekst: Moren tok grep og flyttet med sønnen til Bærum for å få ham vekk fra Oslo. Det var egentlig hans eget forslag, siden hun lot ham velge bosted etter hvilket fotballag han ville tilhøre.

– Jeg sa Stabæk. Jeg spilte med dem i Norway Cup.

Marley og Gaye

Lille Arif hadde nemlig to karriereideer som gutt: Fotball eller musikk. Det ble musikk, også det preget av en oppvekst i spennet mellom farens Bob Marley-skiver og morens hang til Marvin Gaye. Han valgte rap fordi «han ikke tør synge foran folk». I dag fastslår han:

– Jeg kan leve av musikken.

TIDLIGERE KJENT SOM Phil T. Rich har en historie han vil fortelle.

Debutalbumet, som slippes mandag til uken, utgis på på et stort plateselskap. Og med bra folk som gjester, blant dem Magdi fra Karpe Diem.

– Karpe Diem tok meg med på landstreffet for russen ifjor og skrøt av meg. Det betyr mye. Det er kult å få kjærlighet fra de gutta der. De har åpnet mange dører for minoriteter, sier Arif, som også har med Thomas Eriksen og Magnus Eliassen som nye på produsentsiden, sammen med makkeren Aksel Carlson (Axxe).

Nytt tabuord

Da Arif ble radiospilt med «Gal», fikk han trøbbel for å bruke ordet «bitch» om den sexsultne jenta han sang om. Nå slår han til med å si «neger» i låttekstene. Mange ganger. Så mange ganger at man må spørre.

– Jeg hater ordet, men sier det hele tiden. Det er en motsigelse. Kanskje jeg prøver å ufarliggjøre det, undrer Arif og sier at nok en involvert produsent, Filip Kollsete, sier han må «slutte å bruke ordet i låtene».

– Jeg spør hvorfor, og så svarer han på sitt fine trøndersk at han har lyst til å synge låtene mine, men at det blir vanskelig. Og publikummet mitt er 99 prosent etnisk norsk, fastslår Arif og ler litt – også av seg selv og egen ordbruk. Men sånn er det bare. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere