RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
AV I DAG: Seigmen er klare for å slippe sitt femte studioalbum Enola og for å gjøre fire utsolgte slippkonserter i kjølvannet.
AV I DAG: Seigmen er klare for å slippe sitt femte studioalbum Enola og for å gjøre fire utsolgte slippkonserter i kjølvannet. Foto: Bjørn Opsahl, NTB TEMA (NTB Tema)

- Jeg trodde det skulle bli katastrofe, men det ble helt fantastisk

Sist oppdatert:
Seigmen er definitivt tilbake.

(Kultur): Allerede i 2008, før Seigmen skulle innta den nye Operaen i Oslo, begynte kvintetten å tenke på å lage ny plate.

- Vi måtte gjøre om på gamle låter så de passet inn i Opera-konserten, og den prosessen minnet oss om måten vi jobbet på tilbake på 90-tallet. Vi prøvde å lage nye ting, for å overraske, sier Alex Møklebust til NTB.

Trøst kom

Men det ble ikke riktig, og det stoppet opp. Dermed ble Operaen en jubelfest med gromlåter fra gullalderen – men intet nytt fra Seigmen-fronten.

I OPERAEN: Musikkgruppen "Seigmen" på scenen i den nye operaen i Oslo.

Først i 2012, da låtskriver Kim Ljung kom med et gammelt gitarriff som Sverre Økshoff hadde laget til 1984-albumet «Total», begynte ting å ta form.

– Det ble til «Trøst», sier Alex om et av sporene på den nye skiven.

– Da slapp det fullstendig taket, og det ble tre låter på rappen. Vi spilte dem på festivalene vi gjorde samme år, og så spilte vi låtene inn for ikke å glemme dem, forteller han om prosessen bak «Enola» – Seigmen-fullengderen som slippes mandag, etter å ha blitt strømmet på Tidal/Wimp først.

Brorskap

Da andre runde med skriveprosess skulle i gang, bestemte Seigmen seg for å gjøre som de gjorde i det Alex kaller «gamle dager»:

– Vi ville ha tilbake brorskapet, samle alle i samme rom, og la alle få prege det Kim kom med. Det måtte skje på våre premisser. Det er jo kjent at vi hadde våre problemer i 1999, sier Møklebust om oppløsningsåret.

Omslagsfotoet til den nye praktboka om Seigmen.

Raskt innså de fem at det var dumt å ha det for komfortabelt når de skulle samles igjen.

– Vi leide en øvingscontainer med ett rom. Det var på vinteren. Jeg trodde det skulle bli katastrofe, men det ble helt fantastisk, sier Møklebust.

Seigmen-feiring

2015 blir litt av et Seigmen-år. Allerede kan utstillingen «Seigmen 1992-2014» beskues på Popsenteret fram til 30. juni. Der viser bandets faste fotofølge Bjørn Opsahl et knippe studio- og konsertfotografier fra før det kommersielle gjennombruddet til i dag, i tillegg til dokumentar, memorabilia og installasjoner.

Boken «Seigmen» utkom i mars, igjen med Opsahls fotografier og tekster av Arvid Skancke-Knudsen og Harald Rosenløw Eeg.

Allerede før «Enola» slippes 13. april har Seigmen solgt ut to Sentrum Scene-konserter i Oslo, så vel som å ha dratt fullt hus på USF Verftet i Bergen og ditto på Byscenen i Trondheim.

Seigmen - slik vi kjenner dem, med Alex Møklebust i front.

Presset fram

Men hva er det med 90-tallsheltene, som gjør at de fortsatt engasjerer så sterkt?

– Det er som å trykke på en knapp, og så er vi der igjen. Alt er som på 90-tallet, det er ekstremt morsomt, sier en ydmyk Alex Møklebust, som vet hvor han skal plassere æren.

– Det er fansen som gjør at vi står her i dag. De presset fram både gjenforeningen og DVD-en, som de samlet seg om å finansiere.

Han sier Seigmen ble til på grunn av ulikheter. Sammen ble de en veldig sterk enhet. I dag mener han de har lært seg til «å dyrke forskjellen», og vet hva som må til for å få det til å fungere.

– Det er et valg, og det var avgjørende. Vi prøver å ta vare på brorskapet, jobbe hverandre tilbake og opp, og ikke sparke den som ligger nede. Og når vi går på scenen, føler vi oss udødelige.

– Helt satt ut

Alex Møklebust er fascinert av at fansen ikke får nok.

– Vi har gitt dem all mulighet til det, siden vi har opptrådt i mange år uten nytt materiale. Selv ti år etter gjenforeningen selger vi altså ut konserter, og de ble utsolgt lenge før det var ny musikk å høre. Jeg forstår det heller ikke, men jeg er utrolig takknemlig, sier Alex Møklebust.

Som har en sterk og fersk fanopplevelse han vil dele. Den var fra lytteeventen på Hi-Fi Scenen i Drammen onsdag, da «Enola» ble spilt for fansen for første gang.

– En i publikum reiste seg og sa han hadde ventet i 18 år på et album. Det blir jeg helt satt ut av. Publikum bærer deg, ingenting overgår dem. For mange artister tar publikummet sitt for gitt. Det har Seigmen aldri gjort. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere