- Joachims filmer er ekstraordinære

FRANSK FØRSTEDAME: Isabelle Huppert er fransk films førstedame og får stor oppmerksomhet i Cannes

FRANSK FØRSTEDAME: Isabelle Huppert er fransk films førstedame og får stor oppmerksomhet i Cannes Foto: Loic Venance

– Jeg hadde sett filmene til Joachim før jeg traff ham, sier Isabelle Huppert.

19.05.15 14:24

(Kultur): Trioen Isabelle Huppert, Joachim Trier og Gabriel Byrne sier sitt om hva Trier har oppnådd i løpet av et par kortfilmer og tre spillefilmer. Mandag var det «Louder Than Bombs» sin tur til å ta center stage på den viktige og glamorøse filmfestivalen ved den franske Rivieraen.

Lovordene satt løst for regissørens arbeid.

SE OGSÅ:- Trier undervurderer ikke sitt publikum

Skryt

- Å arbeide med Joachim var en helt utrolig opplevelse. Han er en svært sympatisk regissør. Mange regissører forstår ikke skuespillere. De sier ting som: Kan du være glad – og litt trist? Kan du være lang, men kort? Joachim gir regi med mye omtanke, sa den irskfødt veteranskuespilleren Byrne før han skyndsomt la til:

REGISSØREN: Joachim Trier under pressekonferansen for Louder Than Bombs. Foto: Loic Venance

– Og det var fantastisk for meg å få arbeide med Isabelle. Det har vært en livslang ambisjon, sa han og fikk den franske skuespillerinnen til å himle med øynene.

Takket Trier

Huppert, som har ikke mindre enn tre filmer i Cannes i år, hadde kledd seg i en raff svart kreasjon for anledningen og takket Trier på elegant fransk.

– Jeg hadde sett filmene til Joachim før jeg traff ham. De er ekstraordinære. Vi traff hverandre på filmfestivalen i Stockholm og har holdt kontakt siden. Jeg er glad for at han spurte meg om å få spille i filmen hans. Det har vært en ny erfaring, sa en av fransk films førstedamer.

Hun beskrev «Louder Than Bombs» som veldig annerledes.

– Den er spilt inn i USA med europeiske og amerikanske skuespillere og en norsk regissør. Det er en internasjonal film. Joachim har det som skal til for å skape seg en stor karriere. Noe han allerede har bevist tre ganger.

LES OGSÅ: Hadde fått løfte om tre filmer - nå trekker filminstituttet pengene

Ved siden av nevnte trio satt skuespilleren Devin Druid, manusforfatter Eskil Vogt, skuespiller Rachel Brosnahan og produsent Thomas Robsahm.

Trier og Vogt på klasserommet

Regissøren selv kunne fortelle at han vokste opp med amerikanske filmer som imiterte livet.

– Mange foreldre skilte seg og filmer som «Kramer vs. Kramer» eller «The Breakfast Club» føltes relevante. Mye av det er tatt vare på i TV-serier nå. Vi ville gjøre dette for det store lerretet, men ta vare på noe av den tradisjonen, sa Trier.

Ingen film uten manusforfatter Eskil Vogt. Også kjent som regissøren av Blind. Foto: Loic Venance

Sammen med sin faste manuskompanjong og venn Eskil Vogt, dro han på en rekke research-turer i New York-regionen der filmen er spilt inn.

– Vi har sittet i utallige klasserom på high school. Vi fant ut at det er mye vi ikke får se i amerikanske filmer som vi forsøkte å få med, sa regissøren.

Utpreget åpen

Til tross for filmens stjernegalleri, er det likevel den amerikanske tenåringen og debutanten Devin Druid som stjeler de fleste scenene han er med i.

Det må ha vært stas for ham å høre en så respektert skuespiller som Gabriel Byrne gi ham det beste skussmål.

– Devin er utpreget åpen. Det er vanskelig å skjønne at dette er hans første film. Han forsto rollen helt intuitivt, sa Gabriel Byrne som spiller hans far i filmen. (©NTB)

SPILLER FAREN: Gabriel Byrne har en stor rolle i Joachim Triers film. Foto: Loic Venance

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.