*Nettavisen* Nyheter.

- Nora Brockstedt var Norges slagerdronning

Her ser vi Nora Brockstedt øve i studio i 1956. Foto: Kaare Nymark (NTB scanpix)

Nora Brockstedt var Norges slagerdronning, og hun holdt musikken levende helt til siste slutt, sier norske kulturpersonligheter etter at den folkekjære artisten døde torsdag kveld.

05.11.15 22:53

Nora Brockstedt sovnet stille inn torsdag kveld på Ullevål sykehus etter kort tids sykeleie med sine nærmeste rundt seg, opplyser familien til NTB. Hun ble 92 år gammel.

Den folkekjære artisten debuterte på Chat Noir i 1943. I 1945 platedebuterte hun sammen med Oddvar Sanne, som «Harmony Duo». De neste to tiårene ble hun en av landets mest populære underholdere.

– Hun var Norges slagerdronning. Sangene hennes var alltid varme og direkte. De betydde noe for dem som hørte dem, sier tidligere NRK-programleder Vidar Lønn-Arnesen til NRK.

Han mener Brockstedt var Alf Prøysen-tolker nummer en her til lands.

– Det var ikke uten grunn at Prøysen ba henne om å synge sangene hans, blant annet «Tango for to», sier han.

Lønn-Arnesen har laget flere radio- og TV-programmer med Nora Brockstedt, blant annet to timelange portretter.

– Man hygget seg når man var sammen med henne. Dessuten hadde hun en mimikk som gikk gjennom skjermen, som man sier, legger han til.

«Voi voi»

Tidligere kulturminister Åse Kleveland beskriver Nora Brockstedt som en artist med høy integritet, som holdt musikken levende helt til siste slutt.

– Jeg har vært fan av henne siden jeg var en liten pike, sier Kleveland til NTB .

– På repertoaret hadde hun en uslåelig kombinasjon av populære viser og sanger, men alltid med jazzmusikken som klangbunn. Det var nok det som holdt henne så vital og sterk helt til det siste. Det er ikke lenge siden hun sto på en scene sist, sier Kleveland.

En av Nora Brocksteds kanskje mest kjente låter var «Voi voi», som hun representerte Norge med i Melodi Grand Prix i 1960. Det var første gang Norge deltok. Hun havnet på fjerde plass. Året etter havnet hun på 7. plass med sangen «Sommer i Palma».

Nestor

– Hun var jo den første – hun var nestoren for alt som har med Grand Prix å gjøre, og hun elsket det, sier tidligere MGP-general Per Sundnes til TV 2.

– Hun vil bli husket for sitt storsinn og sin musikalitet. Hun var en formidabel kvinne, og hun var raus og inkluderende, sier han videre.

Også dagens kulturminister Thorhild Widvey minnes Nora Brockstedt.

– Nora Brockstedt leverte flott musikk fra debuten i '43 og helt til det siste. En sentral skikkelse i norsk musikkliv, som vil bli savnet, sier Widvey på Twitter.

Artist Inger Lise Rypdal sier til VG at savnet etter Nora Brockstedt kommer til å bli li veldig stort.

– Det er veldig trist. Nora har jo alltid holdt seg i god form og fulgt med, det var nesten så vi trodde hun var udødelig, sier Inger Lise Rypdal til VG.

Rypdal forteller at hun møtte Brockstedt for et års tid siden.

– Jeg besøkte henne hjemme for et års tid siden og det var som hver gang, veldig hyggelig. Hun kommer til å bli veldig savnet, sier Rypdal.

«Tango for to»

Blant Nora Brocksteds andre store slagere finner vi «Tango for to», «En liten pike i lave sko» og «Augustin». I 2004 ga hun ut julesangen «La det sne, la det sne, la det sne!» med Kåre Conradi.

Brockstedt ble tildelt juryens hederspris under Spellemannprisen i 1974, fikk Gammleng-prisen som veteran i 1983, i 1997 fikk hun Alf Prøysens Ærespris og Norsk Artistforbunds Ærespris i 2002.

I 1996 ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Nora Brockstedt var gift med sangtekstforfatteren Arne Riis, som døde i 2009. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag