RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
MILITÆRET på Kypros har fotografert en overfylt båt med flyktninger.
MILITÆRET på Kypros har fotografert en overfylt båt med flyktninger. Foto: - (Afp)

– Vår tids store skandale

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Den italienske forfatteren Giuseppe Catozzella kaller håndteringen av flyktningstrømmen vår tids store skandale.

(Kultur): I helgen kantret en fiskebåt overlesset med migranter og 800 mennesker mistet trolig livet. Middelhavet omtales nå som en eneste stor massegrav.

– Fremtidige generasjoner vil riste på hodet og spørre: Hvordan kunne dere se på at desperate flyktninger daglig forsøkte å ta seg til Europa på overfylte, livsfarlige båter, sa forfatteren Giuseppe Catozzella da han møtte NTB en sur vinterdag i Oslo.

Han besøkte landet tidligere i år i forbindelse med utgivelsen av dokumentarboken «Ikke si at du er redd».

– Hvor mange som har møtt sin død på denne måten er det vel ingen som har tall på, ingen bryr seg, sa han videre – og mente dødstallene kunne komme til å bli av uvirkelig karakter.

Hvordan kan vi hjelpe

Boken tar utgangspunkt i livshistorien til en av de mange som har mistet livet i farvannet utenfor Italia, som båtflyktning. Hun het Samia Yusuf Omar og var et løpetalent av de sjeldne.

Boken tar form som en roman, men bygger på svært nitid researcharbeide. Catozzella har snakket med Samias søster, en tante samt en tidligere bofelle og har slik kunnet tegne et levende portrett av OL-håpet som druknet nær Lampedusa.

– Da jeg fikk høre om Samia var det som om historien hennes ropte på meg, sa forfatteren. Han skildrer også jentas familieforhold og oppvekstkår i ei bok som tidvis har strimer av lys og håp. Første halvdelen av livet var nemlig Samia fri og lykkelig, og hun hadde mange gode mennesker i livet sitt.

Giuseppe Catozzella har skrevet dokumentarromanen som på norsk har fått tittelen Ikke si at du er redd. Boka forteller historien til det somaliske friidrettstalentet Samia Yusuf Omar.

– Vi hører stadig om druknede båtflyktninger. Det blir abstrakte tall og noe som føles fjernt fra egen hverdag. Men dette er mennesker som deg og meg, med drømmer, lengsler og håp. Klarer jeg å formidle dette, da har jeg oppnådd det jeg ønsker, slo forfatteren fast, og la til:

– Vi kan forskanse oss bak murer og genser, men det blir ikke færre flyktninger av den grunn. Nå må vi forandre fokuset fra «hvordan kan vi mest effektivt stenge dem ute» til «hvordan kan vi hjelpe», sa forfatteren videre til NTB. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere