Gå til sidens hovedinnhold

36 år med Huskonsertene

Nordstrand Huskonserter starter søndag sin 36. sesong, og i 2008 blir det også anledning til å markere komponistjubileum.

NORDSTRAND: I fjor var det Grieg og i forfjor Mozart. Nå er det mulighet til å markere en norsk komponist, nemlig Geir Tveitt, sier huskonsert-sjefen, Tor Guttu.

Men når vi starter opp nå på søndag, står fire utlendinger på programmet, og ingen av dem kan forbindes med runde tall.

Ikke svisker

Dere har kalt konserten "Romantisk aften". Betyr det at det serveres "svisker"?

Slett ikke, men vi kan vel si at tre av de fire har noe sånt på sin opusliste: Saint-Saëns, Schubert og Chopin. Forøvrig er "sviske" en kjedelig og misvisende betegnelse. Det er ikke noe galt i å komponere en melodi som slår an. Ofte er det senere tiders banalisering og overforbruk som gjør "svisker" ut av friskt og edelt stoff. Tenk på Mozarts såkalte "Elvira Madigan"!

Men nå var det altså romantikere. Hvem er den fjerde?

Russeren Mikhail Glinka. Nå er jo han en "klassisk romantiker", likesom Schubert. Han er klassikeren i russisk musikk, kan du si. Og også Saint-Saëns forbindes med klassisk klarhet. Ikke noe forlorent og svermerisk der i gården.

Klassisk dannelse

Det blir kort og godt en enkel og ukomplisert aften?

Akkurat. Kammermusikk for blåsere og klaver, foruten tre klaverstykker (Schubert og Chopin). Oslofilharmoniens pianist Gonzalo Moreno er på podiet hele kvelden. Sammen med kollega Linn Størkersen (fagott) spiller han en sonate av Saint-Saëns og sammen med Hilde Mentzoni fra Marinemusikken i Horten en klarinettsonate av samme, og så spiller de alle tre Trio Pathétique i d-moll av Glinka etter pausen. Kåsør Eigil Wekre sier det som skal sies.

Men pausen er vel klassisk.

Den er og blir klassisk. Ingen romantikk der. Og apropos -tikk: Bare for sin musikalske almendannelses skyld bør folk innfinne seg i Nordstrandhuset søndag. Alle kjenner jo Beethovens Sonate Pathétique og Tsjaikovskijs Symphonie Pathétique. Men Glinkas Trio Pathétique den kjenner bare de som vanker på Nordstrand Huskonserter, sier Tor Guttu.

Om det så i det 36. huskonsertåret blir en Geir Tveitt-aften får vi vente og se.

Reklame

Disse gressklipperne er best i test