Gå til sidens hovedinnhold

A-ha kommer til Nasjonalbiblioteket

Originalskisser fra «Take on me»-videoen og Mortens håndleddremmer i skinn er bare noe av godbitene du kan få me deg når Nasjonalbiblioteket hyller A-ha gjennom 25 år.

SENTRUM: – Vi skal vise hvordan en så svær karriere som A-ha sin setter fotavtrykk i historien. Alt fra små klistremerker, musikkvideoer, skisser, en MTV-statue, låter, skiver, Mortens håndleddremmer i skinn og notisboka han skrev ned alle tekstene fra 80-tallet skal stilles ut, forteller Richard Gems.

Han er kurator for Nasjonalbibliotekets utstilling «Hunting Hight and Low – A-ha gjennom 25 år», en av verdens største A-ha samlinger bestående av alt fra musikkvideoer og lydopptak til ulike former for trykt materiale fra hele verden.

– Det er 25 år siden A-ha slo igjennom, og i den anledning ønsket vi å lage en utstilling. Da vi tok kontakt med dem hadde ingen, oss inkludert, noen anelse om at de hadde tenkt til å legge opp, forteller Gems.

Eksklusivt

Kuratoren tror bredden og ekslusiviteten i utstillingen vil lokke både almennheten og spesielt interesserte til Nasjonalbiblioteket den nærmeste tiden.

– Vi viser en enorm bredde som jeg tror publikum vil synes er interessant: A-ha utgivelser fra Chile og Peru, fanbrev fra Kina, fanziner, samt 24 singler pakket inn totalt forskjellig i ulike deler av verden er bare noen eksempler, forteller Gems.

– Et stort fenomen

Utstillingen er bygd opp som et kronologisk tilbakeblikk i korte trekk gjennom 25 år med hovedvekt på 80-tallet.

– Vi har prøvd å si noe om konteksten og de vilkårene for å lage popmusikk på den tiden. Det er veldig få som i dag ville brukt alle pengene sine på å resie til London med en demoteip de ikke visste om noen ville høre på, sier Gems, og legger til:

– Med Youtube er det rett og slett ikke sånn det funker lenger. A-ha var dessuten et stort fenomen i en mye lenger periode enn hva de var her hjemme, spesielt i Latin-Amerika, sier Gems som kan fortelle at hovedpersonene selv var vært svært så imøtekommende da de fikk forespørsel om et samarbeid.

A-ha på besøk

– A-ha var veldig positive og generøse med å låne oss ting. De kommer også en tur innom utstillingen i løpet av høsten, sier Gems hemmelighetsfullt.

Noen nærmere dato vil han ikke ut med, men utstillingen henger i alle fall fram til 29. januar. A-ha holder sin siste konsert i Oslo Spektrum 4. desember.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv