Gå til sidens hovedinnhold

Alle kirkene våre mellom to permer

Vi har mange kirker rundt om i bydelene våre, men hvor godt kjenner vi deres historier? Interesserte kan nå søke informasjon i en ny bok - "Oslos kirker i gammel og ny tid".

Søndre Aker: Det er Kunnskapsforlaget som nå har gitt en ny utgave av den opprinnelige som kom i 1956 - altså for over 50 år siden. Mye har kommet til etter den tid.

Boken tar for seg alle kirkebygg i Oslo. Det eneste lokalt vi ikke finner er den nye kirken på Abildsø, men den ble jo først tatt i bruk julaften og innvies nå på nyåret.

I den drøyt 160 sider tykke boken blir hver enkelt kirkes historie fortalt og alle er ledsaget av bilder.

Den eldste i våre bydeler er Nordstrand som ble innviet så tidlig som i 1866 og da med navnet Østre Aker kapell. Senere het den Sæter kapell til den i 1906 fikk dagens navn.

En annen riktig gammel kirke er Ormøya. Så tidlig som i 1870-årene ble det syslet med tanker om å få en kirke i dette området, men den var ikke klar for oppføring før i 1892 - da som Ormøens kapell.

Gammel er også Klemetsrud kirke som til høsten skal markere sitt 75 årsjubileum. Så kom alle de andre kirkene opp gjennom årene helt frem til Mortensrud som var fem år i fjor.

Bokn forteller ikke bare om alder og hvem som sto bak, men er i seg selv en betydelig lokalhistorisk bok i og med den forteller både om tilblivelser, oppføring og utvidelser. Personene bak kirkene finner vi i flere tilfeller igjen i veinavn i nærområdet.

Neste gang det kommer en revidert utgave av kirkeboken, vil vi ha to nye på plass. Det er den omtalte på Abildsø og arvtageren etter den som har tjent i Bøler menighets tjeneste fra 1959.

En fin bok som både er et greit oppslagsverk og som er å regne som en lokalhistorisk bok.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien