RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
RYSTER: Filmen «India's daughter» eller «Indias datter» som vises på NRK 2 i kveld er gjenstand for en stor debatt.
RYSTER: Filmen «India's daughter» eller «Indias datter» som vises på NRK 2 i kveld er gjenstand for en stor debatt. Foto: Assasin Film/BBC

Alt du må vite om den kontroversielle filmen «Indias datter»

Sist oppdatert:
Forbudt av retten i India. I kveld vises den på NRK2

Dokumentarfilmen «Indias datter» vises i kveld på NRK2. Den er laget av den britiske dokumentarfilmskaperen Leslee Udwin og har fått mye oppmerksomhet – av flere ulike årsaker.

LES GUNNAR STAVRUMS BLOGG:  

Indias datter drept av kultur

1. Den handler om den grufulle voldtekten av den unge kvinnen og medisinstudenten Jyoti Singh (23) på en buss i New Dehli i 2012. Jyoti døde av de store skadene hun fikk, men saken ga startskuddet for en nasjonal og internasjonal debatt og kampanje om hvordan kvinner behandles og sees på i India. Seks menn ble arrestert for udåden og dømt til lange fengselsstraffer. En av dem tok livet sitt i fengsel, og den yngste, en gutt på 17 år, har fått tre års fengsel.

REGISSØREN: Leslee Udwin sier hun synes det er underlig at India har forbudt en film som prediker de samme tanker som statsminister Modi har snakket om.

2. Mange kaller den en slående film. Leslee Udwin har nemlig fått i tale, ikke bare Jyoti Singhs familie, men også Mukesh Singh, mannen som regnes som lederen i voldtekten.

3. Filmen skulle hatt premiere i India på Kvinnedagen 8. mars, men ble stanset av indiske myndigheter ved rettslig pålegg. De mener det ikke er riktig å slippe en dømt voldtektsmann til orde, og at filmen «setter India i et dårlig lys». Udwin har understreket at en fem personer offentlig nedsatt komité så alle 16 timers med råmateriale og godkjente den. -Jeg forstår ikke forbudet, fordi min film prediker akkurat det samme som statsminister Modi har sagt offentlig, om at man må re-sette det moralske kompasset når det gjelder likhet for kjønnene i India. Jeg ville også vise at India faktisk gjorde noe i sakens anledning med de voldsomme protestene som fulgte saken.

INDISKE FREIDA PINTO, kjent fra «Slumdog Millionaire» og andre internasjonale filmer støttet den amerikanske premieren mandag denne uken.

4. I «Indias datter» fremholder Mukesh Singh at «voldtekt er mest kvinners feil», og kommer med utsagn som at «Jyoti Singh fortjente det siden hun tok bussen så sent». (Klokken var 21, og hun var sammen med en mannlig venn.)

ALLES DATTER: - Vi hyller dette lovende livet som ble så altfor kort, sa Meryl Streep i en tale før visningen.

- Hun skulle ikke kjempet så mye imot, men latt voldtekten skje. Hun skulle bare tidd stille og latt det skje. Da ville de ha kastet henne av og slått han som var med henne isteden, sier Singh i filmen.

5. YouTube har etterkommet indiske myndigheters krav om å ikke vise den i India. Dermed har filmen spredd seg med ildens fart på nettet, blant annet gjennom Torrent. Det beklager Udwin. BBC har gått til rettslig skritt for å få den fjernet.

6. Filmskaper Leslee Udwin er blitt beskyldt for å betale seg til et intervju med Mukesh Singh. Dette avviser hun på det sterkeste. – Jeg har betalt teamet ut av min egen lomme, og jeg tok til og med penger ut av mine barns skolepenger. Så har jeg fått penger av BBC, men jeg skylder fremdeles 120.000 pund, sier hun til The Hindu.

- Den indiske regjeringen inviterer hele verden til å peke på India og kalle landet for udemokratisk, Hvorfor gjør de dette, hvorfor ønsker de å begå internasjonalt selvmord, sier Leslee Udwin til avisen The Hindu, som har dekket saken nøye.

7. TV-kanalen NDTV fikk filmen gratis fra Leslee Udwin og BBC. Søndag gikk de i svart fordi de ikke fikk lov til å vise filmen etter regjeringens forbud. 


8. Faren til Jyoti Singh, Badrinath Singh, sier at filmen viser den bitre sannheten, og er en film enhver inder burde se.

«Indias datter» sendes som en del av Urix på NRK 2 i kveld, tirsdag, 22.50.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere