RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
HETT: Fifty Shades har opparbeidet seg en solid fanbase, men sexscenene kan fort bli repetitive. Foto: Fifty Shades of Grey.
HETT: Fifty Shades har opparbeidet seg en solid fanbase, men sexscenene kan fort bli repetitive. Foto: Fifty Shades of Grey.

ANMELDELSE: Nedgradert til en glorifisert oppblåsbar dukke

Sist oppdatert:
BOKANMELDELSE: «Grey» av E.L. James.

(Kultur): Om du ikke var overbevist om at Christian Grey er en sosiopat med kontrollerende tendenser etter å ha lest de første tre bøkene i serien, blir du det i alle fall etter å ha lest det nye tilskuddet «Grey», hvor Christian får muligheten til å fortelle sin side av historien.

E.L. James hørte på den hardbarka fansen, og skrev en oppfølger hvor vi får komme under huden på Christian. Kritikerne lurte på om dette kunne føre til en dypere forståelse av ham, men sannheten er at han om mulig er blitt enda mer todimensjonal.

Forutsigbar

Allerede i løpet av det første kapittelet føler jeg at dette er noe jeg har lest før. Det er den nøyaktig samme boka, bare sett fra Christians synspunkt. Det er akkurat som om E.L. james har trykket copy+paste på alle mailene, replikkene og meldingene fra de forrige bøkene.

Bedre blir det ikke når vi kommer lenger ut i boka, og innser at Christian slett ikke gjemmer noen dypere karakter under overflaten. Han er rett og slett en stereotypisk sosiopat.

Om Anastasia forsvinner ut av rommet i to minutter, får han umiddelbart fantasier om at hun kliner med en annen mann. Når Anastasia sender ham en en mail om at hun ikke vil treffe ham mer, møter han opp i egen person for å overbevise henne om det motsatte. Da han binder henne fast, og hun sier nei, overbeviser han seg selv om at det er fordi hun har svette føtter, og ikke fordi hun ikke vil ha sex. Uten å spørre henne om dette egentlig er tilfellet.

Hver gang det oppstår et problem i relasjonen, tenker han kun på at han ikke vil få henne til å skrive under på kontrakten. Han er aldri oppriktig bekymret for at hun er lei seg, såret, eller villig til å bøye seg for å tilfredsstille henne. Han er også usunt opptatt av å stirre på sine egne grå øyne i speilet.

Stereotypiske karakterer

Jeg hadde håpet på en mer utfordrende indre dialog hos Christian, men til tross for en tredjedel av boka består av kursiv dialog, er ordene stort sett de samme. Det går for det meste i enkle ord som shit og fuck, og setninger som get a grip. Det er også verdt å merke seg at han stadig tenker om seg selv i tredjeperson.

Boka som flere fans hadde håpet skulle gi Christian en ny dybde, viser i stedet en Christian som kun tenker på forretninger, sex og mat. Når Anastasia ikke er til stede får vi for det meste utleveringer om forretningssaker som ikke angår historien i det hele tatt, eller et tankereferat fra Christians sjalu tanker. Hvorfor har hun ikke svart i løpet av den siste timen, og hva gjør hun egentlig nå?

Til tross for forfatterens tapre forsøk ved å la Christian investere i flere selskaper som driver med veldedighet i den tredje verden, og noen kryptiske flashbacks til Christians barndom, forblir Christian den sosiopaten vi kjenner fra de tidligere bøkene.

Saken er ikke noe bedre for Anastasia, som i de tidligere bøkene hadde både egne meninger og sin egen stemme. I denne boka ser vi henne gjennom Christians øyne, og hun er dermed blitt nedgradert til en glorifisert oppblårbar dukke med perfekte pupper og rumpe.

Repetitive sexscener

«Grey» er ikke et litterært mesterverk, men det trenger den heller ikke være. Fansen har fått det de har mast om siden den forrige triologien kom på markedet i 2011, og sannsynligheten er stor for at vi vil se boka på bestselgerlistene i september.

Dette er ikke en bok med skjulte budskap mellom linjene. Det er ren og skjær underholdning, på grensen til husmorporno. Christian vrir seg i stolen hver gang Anastasia biter seg i underleppa, og jeg teller åtte orgasmer i løpet av de første 200 sidene. Sexscenene blir fort repetitive.

Vi bør være forsiktige med å la våre barn vokse opp med Christian Grey som en romantisk helt. Det finnes mennesker som Grey i virkeligheten. Den eneste forskjellen er at de som regel ikke eier et helikopter, og at de fleste ville bedt deg om å løpe i motsatt retning om du møtte ham.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere