*Nettavisen* Nyheter.

Anne Holt går offline

HANNE WILHELMSEN ER TILBAKE: Anne Holt er ute med ny bok, «Offline».

HANNE WILHELMSEN ER TILBAKE: Anne Holt er ute med ny bok, «Offline». Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB Tema)

Stadig aktuelle Anne Holt går offline i sin nye bok. Eller i hvert fall lar hun Hanne Wilhelmsen gjøre det.

13.11.15 10:07

(Kultur): For alle som har ventet på en oppfølger på serien om politikvinnen Hanne Wilhelmsen, er boka nå her. «Offline» er første Wilhelmsen-krim på åtte år.

Uten å røpe for mye er Wilhelmsen på god vei tilbake til politiet. Og det i en cold case-gruppe, som Holt lar opprette i sitt krimunivers akkurat slik det virkelige politiet har gjort gjennom lanseringen av Kripos' cold case-enhet. Dessuten handler det om terror. Og om frykten for ytterliggående islamister, organisasjonen Profetens Sanne Ummah.

– Fra virkeligheten kjenner vi jo organisasjonen Profetens Ummah, en ytterliggående islamistisk gruppe. Du er ikke redd for å legge romanen for tett på virkeligheten?

– Nei, svarer Holt kontant.

– Meg bekjent er det ingenting som heter Profetens Sanne Ummah. Men i boka problematiserer jeg forholdet mellom Profetens Ummah og Profetens Sanne Ummah.

Aktuell, også i romanverden

Anne Holt, som er tidligere NRK-journalist, politijurist og politiker, liker å holde seg til det aktuelle. Også i romanverdenen. Hun er heller ikke redd for å nevne virkelige personer som for eksempel mulla Krekar i bøkene sine.

– Men jeg går ikke inn i hodene deres og tillegger dem tanker slik jeg gjør med de fiktive romanfigurene mine, sier Holt.

Hun sier at hun starter en hver bok med en idé.

– Jeg skriver alltid om aktuelle temaer, jeg prøver alltid å gjøre det. Denne ideen forsøker jeg å få inn i en hver spenningsroman, sier hun.

I «Offline» har hun villet skrive om ekstremisme.

– Det mener jeg er den største trusselen mot den vestlige sivilisasjonen. Ikke minst ser vi det nå, når folk rømmer fra helt ekstreme regimer, sier Holt til NTB.

Virkelighetens største norske terrorangrep var utført av en høyreekstremist og rettet mot det norske samfunnssystemet og i særdeleshet AUF. I «Offline» er det norske muslimer som rammes, og mistanken rettes mot ytterliggående islamister.

– Ekstremisme er farlig i en hver forstand, det være seg høyreekstremisme eller jihadisme. Med henvisning til at de så sterkt tror på en idé, gir ekstremistene seg selv rett til å sette seg utenfor fellesskapet. Dette griper direkte inn i våre liv, og ødelegger for oss på den måten at vi som samfunn ser oss nødt til å godta svært mye som vi ellers ikke ville godtatt, for å beskytte oss mot angrep fra ekstremistene, sier en engasjert Anne Holt.

Litteraturen tåler det

Hun mener litteraturen tåler både store og aktuelle temaer. Og selv har hun landet på at kriminallitteraturen er den beste sjangeren for henne til å få skrevet om emnene hun er opptatt av.

– Kriminallitteraturen handler om kriminalitet, og kriminalitet belyser samfunnet. Dermed er det mulig å reise en del problemstillinger gjennom å skildre samfunnets skyggeside, sier hun.

Hun er allerede i gang med en ny krim om den lesbiske og litt sære politikvinnen Hanne.

– Jeg har alltid sagt at det skulle bli 10 Hanne Wilhelmsen-bøker, slik det blir til neste år. Men jeg holder døren på gløtt for at det skal komme enda flere, sier Holt.

Etter å ha tatt åtte års pause fra rollefiguren Hanne, var det kjærkomment å møte henne igjen, bedyrer hun.

– Men jeg tror det var bra med en pause, både for henne og meg.

– Etter en så lang pause sto jeg litt friere til å bestemme hvor jeg skulle plassere henne. Jeg kunne selvsagt ikke plutselig gjøre henne utadvendt og blid, det er ikke Hanne Wilhelmsen. Men pausen gjorde at jeg kunne la henne begynne å arbeide med politirelatert arbeid igjen, og det passet bra til historien jeg ville fortelle.

Offline

Underveis i handlingen blir det også så skummelt at Holt lar Hanne Wilhelmsen og cold case-gruppa gå offline, slik at ingen utenforstående kan hacke seg inn på gruppas funn. Men tittelen kan også peke mot det å være utenfor, slik VGs anmelder skriver, som har gitt boka terningkast fem.

Selv er Holt definitivt online om dagen, aktuell både med bok og ny TV-serie som bygger på en av hennes andre seriekarakterer, kriminalpsykologen Inger-Johanne Vik. Serien «Modus» hadde premiere på svensk TV denne uken, og er allerede klar for å bli sendt på norsk TV 2 senere denne høsten.

– Jeg er jo dundrende inhabil, men jeg liker serien. Jeg har sett de første seks episodene, og jeg er glad over hvordan de har behandlet stoffet. For øvrig er jeg av den oppfatning at når du gir fra deg en tekst, så må du også gi den fra deg. Jeg er ingen filmmanusforfatter, sier Anne Holt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.