RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ÆRLIG: Ari Behn er ikke redd for å kaste seg inn i den politiske debatten om Syria-flyktningene, men mener han har klart å vekte ulike synspunkter i novellen Stein og skygge som handler om en asylsøker på rømmen fra tvangsretur og et Utøya-offer.
ÆRLIG: Ari Behn er ikke redd for å kaste seg inn i den politiske debatten om Syria-flyktningene, men mener han har klart å vekte ulike synspunkter i novellen Stein og skygge som handler om en asylsøker på rømmen fra tvangsretur og et Utøya-offer. Foto: Terje Pedersen (NTB Tema)

Ari Beh: - Vi kunne tatt imot10.000 flyktninger

I sin neste novellesamling koblerAri Behn Utøya-traumet med norsk flyktning- og asyldebatt.

– Det er definitivt en kommentar til den norske innvandringsdebatten, sier Behn om novellen «Stein og skygge» som vil være å finne i novellesamlingen han utgir på Kolon forlag i slutten av september.

Novellen handler om en asylsøker som skal tvangsreturneres og som er på rømmen sammen med et av ofrene fra Utøya.

– Jeg er glad for at vi skal ta imot i hvert fall 8.000 flyktninger. Jeg syns vi kunne ta imot 10.000. Det er et utrolig forsvinnende lite antall, mener han.

– Vi klarer det

Han er ikke i tvil om at Norge vil klare å ta imot et slikt antall flyktninger fra borgerkrigen i Syria.

– Det må vi klare og det skal vi klare, konstatere han og medgir dermed at han har skrevet en politisk fortelling.

– Men i respekt for de pårørende og i forhold til alt som har skjedd i ettertid har jeg prøvd å vekte spørsmålene, sier prinsesse Märthas ektemann.

Behn forteller at han lenge har forsøkt å skrive om 22. juli-hendelsene.

– Det traumatiserte oss alle. Jeg opplevde den tiden som utrolig mørk og vanskelig og det preger meg også, sier han.

Også de andre novellene i samlingen «Døden er en avsporing» er knyttet til steder han har besøkt og ting han har opplevd.

Tigeren

Under Kolons høstlansering tirsdag leste han novellen «Tiger i hagen», som handler om en mann som bor i London sammen med sin kone og døtre. Kona er på reise i New York da mannen brått hører tigerbrøl i hagen.

Behn medgir at nettopp denne historien er tett opptil egne opplevelser. Og at tigeren – støyen – trolig har blitt med ham hjem fra London.

– Vi har alle en tiger, eller demoner, i oss. Jeg tror det er vanskelig å bli kvitt den tigeren, smiler han.

Han medgir at hans offentlige liv skaper problemer for ham som forfatter.

– Jeg opplever jo det at jeg skygger for tekstene mine. Det har hele tiden vært en utfordring for meg å komme unna det, sier han, men håper leserne likevel klarer å tolke fortellingene uavhengig av ham selv og kjenne seg igjen i dem.

– Jeg håper at tekstene er klokere enn meg.

Med novellene opplever han selv at han er tilbake ved utgangspunktet. Det er i år 16 år siden han debuterte med novellesamlingen «Trist som faen» på samme forlag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere