Gå til sidens hovedinnhold

Barrikadekjemperen i Revehiet

Erling Okkenhaug kjemper ikke med bomber og granater, men bruker intelligens, idealisme og spredning av åndelig opplysning som våpen.

PARKVEIEN: Revehiet i Parkveien 25 er et spesielt miljø. De holder til i en kjeller med mange ganger, utganger og krinkelkroker. Bildekunstnere, en miljømegler, en filmmaker... Øverste hovedrev er den meget kreative diktforfatteren, bildekunstneren, miljøforkjemperen og informasjonsmannen Erling Okkenhaug. Hos ham spruter ideene som på en hjernegeysir. Lokalene er spartanske, men det er høyere under taket her enn mange andre steder. Her holdes det tenkemøter, der deltakerne spiser suppe og filosoferer.

I Revehiet konferansesenter samler vi folk, og drøfter strategiske triks vi må gjøre, forteller Erling. Han har hjulpet lokalsamfunn og aksjonister over hele landet i en årrekke. Kongepuddelen Diva sitter på fanget og hjelper til. Hun er oppriktig engasjert i miljøvern, og de gylne krøllene danser: Hva skulle hunder gjøre uten trær? Hun ser på oss, med alvor i fløyelsblikket. Kongepuddel gir kongstanker! sier Erling. Kreativiteten er en helt annen når hun er til stede.


Hva vi kan gjøre

Restene av ozonlaget kan snart henges opp som tyllgardiner. Vi slumser ut milliarder av tonn med CO2. Klimaet endres med et ras. Menneskeheten sitter som på tannlegens forværelse og venter på helvetet. Eller...?

Er vi fortapt?

Erling smiler, uten spor av dommedag i blikket. Han er leder for nettverket Allgrønn, frittstående forum for humanøkologi, stedsutvikling og klima.

Vi jobber på flere plan, svarer han. Ett er dyktiggjøring av folk som vil bry seg, gjennom kursvirksomhet, møter og foredrag.

Men hva kan vi vanlige folk bidra med? Annet enn å rope "uff da" og gjemme oss under senga?

Vårt nettsted "Til stede" er en oppskriftsbok for ildsjeler og aksjonister, så de får et verktøy å jobbe etter. "Allianser" er et nøkkelord her; da står man ikke alene. For det går an å gjøre noe! Og vi MÅ gjøre noe! Folk selv må også ta ansvar for samfunnet de bor i, sier Erling. - Det må være større engasjement! Vi nordmenn har ingen øvelse i å forstå hva byer og steder er. Har ingen urbane tradisjoner. Politikere som for eksempel Odd Einar Dørum har kunnet bruke noen av våre innsikter i praktisk politikk. Det var han som overtok stafettpinnen og fikk orden på hovedstadens sjøside mot havnevesenets unødvendige gigantplaner. Bare så synd å se hva som nå skal bygges ved fjorden. Det hadde kanskje vært bedre med containere likevel.

Politikere vet ikke alltid hva de snakker om. Hva med dere?

Vi har den fordelen at vi kan knytte til oss fagfolk på alle felter. Vi velger inn dyktige folk i de spørsmålene vi har behov for det. Får inn spisskompetanse i tillegg til å spissformulere. Mange arkitekter og økonomer er like bekymret som oss. Jeg er ingen fagmann selv, men lykkes med å sette folk og situasjoner sammen. Da er jeg heller ingen konkurrent til dem jeg vil involvere.


Humanøkologi

Du startet opp Allgrønn i 1991. Hva tente kampilden i sjela di?

Jeg har nok et mer åpent sanseapparat enn det som er vanlig. Hva samfunnet er for noe, virker sterkere på en da. Jeg bare måtte gå ut og forsøke å påvirke. De fleste som jobber med sånne ting, har ramlet borti det pga. sin åpenhet. En av livets utfordringer er blitt en dogfight mellom impulsivitet og følelser på den ene siden, og struktur og normer på den andre siden. For å lykkes med ideer, må man ha litt orden i begge deler. Jeg har alltid sagt at en person står i veien for sin ide, selv når man har rett.

Hva skyldes engasjementet for stedsutvikling og arkitektur? Stygge hus som avler angst, psykiske lidelser, kriminalitet og kalde mennesker?

Vi ser at de med ansvaret ikke makter å sikre de humane verdiene i byutviklingen. Analogt er det mye annet vi ikke ivaretar, på samme måte - det er problemet! Når det gjelder byplanlegging, må noen ANDRE enn ingeniørene, arkitektene og ikke minst investorene lage bestillingen på hva slags samfunn vi skal ha! Hvor er åndsmenneskene når Oslo planlegges? Det er et kvantesprang når vi får flyttet bevisstheten over på helheten og sammenhengen. I nettverket vårt nå, er det en filosofiprofessor, og flere terapeuter og levende interesserte innenfor forskjellige fagområder.

Hvordan vinner du folk for budskapet?

Det er umulig å være pekefinger for noen. Å stå med lilla skjerf og løftet pekefinger er en umulig kommunikasjonsmetode. I kursene våre peker vi bl.a. på selvironi som god metode. Man skaper nærhet, og ikke avstand til tilhørerne.

Du har laget noen helt utrolig fine nettsider. Mye fengende og nødvendig info.

Jeg kan ikke sitte og være idealist for meg selv her nede i kjelleren, jeg må være operativ! De nye teknikkene gjør oss alle til "flinke mennesker", når vi er flinke nok. Men ideene betyr gudskjelov mer enn mediene. Jeg leser at folk ikke orker TV mer. Så bra at man vil bli trigget til noe større! Det er håp.


Prins Charles forbildet

Dere henter inspirasjon fra britiske prins Charles?

Ja, han er levende opptatt av stedsutvikling og arkitektur i et humant perspektiv. Prince's Foundation driver pionerarbeid for å påvirke til menneskelig stedsutvikling. På nettsidene våre kan man lese hele charteret hans. Prinsen promoterer også økologisk landbruk på sin egen gård. Han hjelper arbeidløs ungdom, kjemper for alternativ medisin og mye annet. Spesielt interesserte kan lese mer om dette i boken "The Radical Prince", som kom ut for noen år siden.

Har strøket her noen spesiell plass i ditt hjerte?

Jeg elsker nærmiljøet, bor på Valkyrien, og har kontorer i Parkveien. Jeg har et ønske for Bogstadveien og Hegdehaugsveien når de skal bygge og gjøre om her - jeg håper inderlig at det nye Bogstadveien-Hegdehaugsveien blir mange små landsbyer! Det ligger til rette for små torg, så man kan gå fra opplevelse til opplevelse. Det som truer denne visjonen, er planleggere med stor brystkasse og altfor lange linjaler! GUD FORBY!

Erling brenner for mennesker, Jorden og det levende livets framtid.

"Allgrønn" var jotnenes navn på Gaia, jordkloden, sier han. Det ligger noe positivt i det navnet; et håp - om at Jorden fortsatt skal være grønn. Men alle må gjøre noe, mens det ennå er tid!

Noen tips kan du få på nettsidene: www.allgronn.org, www.tilstede.org og www.klimatiltak.no Infoen du finner, er et uvurderlig verktøy. Bruk det! For hvert sekund renner sanden ned i livets timeglass.

"Vær utålmodig menneske..." Vi kan vente oss så mye mer av dette livet...

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka